Marile banci ar putea plati comisioane de 15 mil. de euro pentru a fi supravegheate de BCE

Marti, 27 Mai 2014, ora 16:05
1384 citiri
Marile banci ar putea plati comisioane de 15 mil. de euro pentru a fi supravegheate de BCE

Cele mai mari banci din zona euro vor fi nevoite sa plateasca un comision anual de pana la 15 milioane de euro fiecare pentru a fi supravegheate de Banca Central Europeana, a anuntat marti BCE, transmite AFP.

Comisionul anual ar urma sa fie platit in data de 1 iulie a fiecarui an.

Intr-un comunicat de presa, BCE a estimat la 260 milioane de euro in 2015 costurile presupuse de noul sau rol de autoritatea de supraveghere bancara in Europa, pe care al urma sa-l preia din luna noiembrie. Din cele 260 de milioane de euro, costurile cu personalul ar urma sa reprezinte 60%, costurile cu cladirile alte 10% iar restul de 30% ar urma sa acopere alte cheltuieli precum calatoriile, consultanta si serviciile de IT.

Potrivit BCE, desi costurile exacte vor putea fi confirmate abia in 2015, "o analiza preliminara arata ca pentru 2015 costurile anuale pentru banca supervizata direct variaza intre 150.000 de euro si 15 milioane de euro". Cu toate acestea, potrivit calculelor BCE, majoritatea bancilor supervizate direct ar urma sa plateasca o suma cuprinsa intre 700.000 si doua milioane de euro.

In conformitate cu Mecanismul Unic de Supraveghere Bancara, BCE va superviza in mod direct un numar de aproximativ 130 de banci din zona euro considerate de importanta sistemica, cu active de peste 30 de miliarde de euro. Bancile mai mici vor ramane sub supravegherea autoritatilor nationale de supraveghere bancara.

#supraveghere BCE, #banci zona euro, #autoritatea de supraveghere bancara Europa , #stiri BCE