Mario Draghi: BCE e pregatita sa intervina, in caz de nevoie

Marti, 18 Iunie 2013, ora 12:55
1276 citiri
Mario Draghi: BCE e pregatita sa intervina, in caz de nevoie

Banca Centrala Europeana este pregatita sa actioneze, daca va fi necesar, pentru a ajuta economia zonei euro, desi recentele semne de stabilizare a pietelor arata ca deciziile privind ratele dobanzilor devin din nou un instrument mult mai eficient, a declarat, marti, presedintele BCE, Mario Draghi.

Mario Draghi a asigurat ca exista numeroase masuri pe care BCE le poate adopta, daca va fi necesar.

Efectul linistitor asupra pietelor al programului BCE, de achizitionare a obligatiunilor guvernamentale, precum si reformele economice, au atenuat starea de urgenta care a afectat capacitatea BCE de stimula creditarea companiilor si gospodariilor, a explicat Draghi.

Banca Centrala Europeana a decis, la sedinta de politica monetara din 6 iunie, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%.

Draghi sustine ca economia zonei euro este inca in faza de ajustare, dar datele recente sugereaza o anumita imbunatatire, desi la un nivel scazut.

"In perioada urmatoare, vom urmari cu atentie toate informatiile privind evolutiile monetare si economice si vom fi pregatiti sa intervenim, daca va fi necesar", a afirmat presedintele BCE.

Dupa declaratiile sefului BCE, euro s-a depreciat fata de dolar.

Chiar daca a redus dobanda in zona euro la cel mai scazut nivel din istoria sa, BCE practica in continuare cea mai mare dobanda din randul marilor banci centrale.

Banca Mondiala estima, saptamana trecuta, ca economia zonei euro se va contracta anul acesta cu 0,6%, dupa ce, in ianuarie, prognoza arata un declin de 0,1%. Dar perioada cea mai dificila a crizei a trecut, increderea in regiune sporeste si, de aceea, Banca Mondiala se asteapta la revenirea cresterii economice, sustine economistul sef al Bancii Mondiale, Kaushik Basu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca centrala europeana, #interventie BCE draghi, #economie zona euro, #crestere economica UE , #stiri BCE