Mario Draghi: Politica monetara a BCE este fragmentata

Marti, 19 Martie 2013, ora 15:18
2160 citiri
Mario Draghi: Politica monetara a BCE este fragmentata

Piata financiara fragmentata din Europa a dus la divizarea politicii monetare a Bancii Centrale Europene, a afirmat marti, la Frankfurt, Mario Draghi, presedintele BCE.

"Asa cum toti constientizeaza, efectele perturbatoare ale fragmentarii severe a pietei financiare din zona euro are consecinte evidente, cum ar fi costurile de finantare diferite pentru banci", a declarat Draghi, potrivit Reuters.

Oficialul BCE a adaugat ca aceste evolutii au dus la rezultate inegale ale deciziilor de reducere a ratei dobanzii pentru persoanele fizice si juridice din zona euro. "Din acest motiv, BCE a trebuit sa identifice cele mai eficiente instrumente de politica monetara pentru a repara aceste disfunctionalitati si de asemenea sa ramana in cadrul mandatului sau", a spus presedintele BCE.

Principala prioritate a BCE o reprezinta imbunatatirea aplicarii politicii sale monetare in zona euro, a explicat Mario Draghi, adaugand ca in prezent gospodariile si firmele de la periferia zonei euro se confrunta cu costuri de imprumut mai ridicate decat in centrul regiunii, in ciuda ratei dobanzii de 0,75%.

De aceea, sustine seful BCE, bancile centrale din zona euro fac eforturi pentru imbunatatirea accesului bancilor la finantare, pentru a stimula creditarea si cresterea economiei zonei euro.

#politica monetara BCE, #fragmentare politici BCE, #mario draghi bce, #inegalitati zona euro , #stiri BCE