Oficial BCE: Reducerea ratei dobanzii din zona euro va stimula redresarea economiei

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 12:22
1797 citiri
Oficial BCE: Reducerea ratei dobanzii din zona euro va stimula redresarea economiei

Decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda de referinta la nivelul record de 0,25% nu i-a afectat pe cei care economisesc, a declarat luni Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, intr-un comentariu pentru publicatia germana "Handelsblatt", transmite Reuters.

Ratele scazute ale dobanzilor pentru persoanele care economisesc au fost rezultatul recentei recesiuni cu care s-a confruntat zona euro si a pietei financiare fragmentate din regiune, a explicat oficialul BCE.

"Ratele mai ridicate ale dobanzilor ar fi exacerbat recesiunea, ar fi intarziat redresarea si ar fi contribuit la riscurile deflationiste. Prin urmare, ratele mai ridicate i-ar fi afectat pe cei care fac economii", a afirmat Benoit Coeure.

Banca Central Europeana (BCE) a suprins saptamana trecuta pietele financiare, reducand cu un sfert de punct dobanda de politica monetara, pana la nivelul record de 0,25%, dupa ce scaderea inflatiei la cel mai redus nivel din ultimii patru ani a pus in pericol sarcina sa de a mentine stabilitatea preturilor.

Rata inflatiei in zona euro a coborat in luna octombrie 2013 pana la nivelul de 0,7%, cea mai scazuta valoare inregistrata in ultimii patru ani, in conditiile in care BCE vrea sa mentina cresterea preturilor la un nivel de 2%.

Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, in schimb a coborat dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,75% de la de 1,00%.

#reducere dobanda BCE, #dobanda zona euro, #stimulare economie zona euro, #criza economica Europa , #stiri BCE