Presedintele BCE e pregatit sa arunce si mai multi bani in economia Europei

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 13:36
2723 citiri
Presedintele BCE e pregatit sa arunce si mai multi bani in economia Europei
Foto: Pixabay

Banca Centrala Europeana ar putea deveni Mos Craciunul investitorilor anul acesta, presedintele institutiei, Mario Draghi, anuntand ca este in cautarea unor noi cai de a depasi perioada de deflatie si a restarta economia zonei euro.

BCE are la indemana doua instrumente prin care poate regla mersul economiei zonale: scaderea si mai mult a ratei dobanzilor sau injectarea unei mase monetare prin programul de relaxare cantitativa initiat in luna martie, remarca CNN Money.

Bancheri indecisi

Reprezentantii BCE ar putea sa anunte ce solutie vor adopta chiar dupa urmatoarea intalnire a Consiliului Director al institutiei, programata pentru 3 decembrie.

"Scaderea dobanzilor la depozitele bancare a fost discutata. Este unul dintre instrumentele la care m-am referit cand am spus ca toate optiunile au fost discutate.

Nu a existat o preferinta explicita pentru vreuna din aceste solutii, toate au fost luate in calcul", a afirmat joi, 22 octombrie, presedintele BCE, Mario Draghi.

Acesta a iesit cu declaratii publice dupa sedinta in care s-a decis ca banca centrala sa pastreze acelasi nivel al dobanzilor bancare si sa continue pana in septembrie 2016 programul de achizitionare a obligatiunilor de stat, in valoare de 60 de miliarde de euro lunar.

"Astazi nu a fost vorba despre o abordare de genul 'stam si asteptam sa vedem ce va fi', ci o sedinta de lucru si evaluare", a declarat Draghi in conferinta de presa.

Presedintele BCE a recunoscut ca unii colegi din forul de conducere au insista sa ia o decizie la foc rapid, dar acestia au reprezentat doar voci izolate.

Economistii Bancii Centrale Europene sustin ca au nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a analiza factorii care pun sub presiune preturile pe piata europeana inainte de a lua o decizie.

Reprezentantii institutiei sunt cu siguranta ingrijorati de posibilitatea ca prioada inflatiei scazute sa se prelungeasca, iar, peste aceasta, slabiciunea pietelor emergente trage un alt semnal de alarma pentru oficialii BCE.

Euro in picaj

Investitorii au luat declaratia lui Draghi drept un semnal ca trebuie sa se debaraseze de rezervele euro, moneda unica europeana depreciindu-se cu 1,5 % in fata dolarului american.

"Euro ar putea fi expus unei presiuni si mai mari, pe masura ce investitorii vor continua sa spere in cresterea nivelului programului de relaxare cantitativa al BCE", spune Lukman Otunuga, analist FTXM.

Pietele de capital din Franta si Germania au reactionat si ele la anuntul presedintelui BCE, indicii bursieri de referinta de la Paris si Frankfurt apreciindu-se cu 2%.

#dobanzi depozite bancare, #politici monetare zona euro, #mario draghi, #inflatie zona euro, #curs euro dolar , #stiri BCE