Presedintele BCE nu exclude achizitionarea de obligatiuni suverane

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 10:16
1513 citiri
Presedintele BCE nu exclude achizitionarea de obligatiuni suverane
Foto: BCE

Masurile neconventionale pe care Banca Central Europeana este gata sa le adopte daca va fi necesar ar putea include si achizitia de obligatiuni suverane, a declarat luni presedintele institutiei, Mario Draghi, transmite Reuters.

Desi BCE a redus dobanda de baza la un minim istoric si a inceput sa cumpere anumite obligatiuni din sectorul privat, pana acum institutia condusa de Mario Draghi s-a abtinut sa urmeze politicile de relaxare cantitativa demarate de alte mari banci centrale precum Rezerva Federala americana si Banca Angliei.

Intr-o audiere in Parlamentul European, Draghi a spus ca exista o unanimitate in consiliul guvernatorilor cu privire la angajamentul de a utiliza instrumente neconventionale in limitele mandatului sau. 'Alte masuri neconventionale ar putea include achizitionarea unei game variate de active, una dintre ele fiind obligatiunile guvernamentale', a spus Draghi.

Sarcina BCE este sa asigure stabilitatea preturilor in zona euro, definita ca o rata anuala a inflatiei de sub 2%. In luna octombrie 2014, rata anuala a inflatiei a fost de 0,4%. Draghi a declarat ca BCE se asteapta ca inflatia sa ramana la nivelul actual in lunile urmatoare dar va incepe sa creasca anul viitor.

Insa tiparirea de bani pentru achizitionarea de obligatiuni suverane, un program denumit relaxare cantitativa, se loveste de o opozitie acerba din partea Germaniei, cea mai importanta economie europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bce obligatiuni, #Draghi BCE , #stiri BCE