Presedintele BCE se asteapta la o revenire lenta a economiei zonei euro

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 16:55
1436 citiri
Presedintele BCE se asteapta la o revenire lenta a economiei zonei euro

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat, miercuri, ca institutia pe care o conduce este pregatita sa utilizeze toate instrumentele aflate la dispozitia sa pentru a impiedica cresterea dobanzilor, fapt care ar afecta revenirea economica fragila din zona euro, transmit AFP si Reuters.

De asemenea, Draghi a spus ca BCE nu exclude nicio optiune, inclusiv o a treia runda de credite ieftine pe termen lung pentru banci (LTRO).

"Dupa sase trimestre de contractie, zona euro a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere a PIB-ului, iar indicatorii de incredere pana in luna septembrie confirma o imbunatatire graduala a activitatii economice", a declarat Mario Draghi, intr-o conferinta de presa la Paris, dupa ce BCE a decis sa mentina dobanda de referinta in zona euro la nivelul record de 0,5%.

Majoritatea economistilor intervievati de Reuters se asteapta ca BCE sa mentina dobanda - cheie la nivelul de 0,5% cel putin pana in luna aprilie 2015. In schimb, acestia cred ca BCE va lansa un nou program de tip LTRO pentru banci, posibil pana la finele acestui an. BCE a mai utilizat acest program la sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2012, pentru a injecta 1.000 de miliarde de euro in sistemul bancar.

"In ceea ce priveste conditiile de pe pietele financiare, vom ramane deosebit de atenti la evolutiile care ar putea avea implicatii asupra politicii monetare", a spus Draghi, la Paris. "Suntem gata sa utilizam orice instrument, inclusiv o noua runda de LTRO daca va fi nevoie", a adaugat el.

In conditiile in care Rezerva Federala analizeaza reducerea masurilor de sprijinire a economiei americane, aceasta a dat nastere la ingrijorari ca dobanzile ar putea creste in Europa, in pofida faptului ca BCE mentine dobanda - cheie la minimul record. Economia zonei euro tocmai a iesit din recesiune si are nevoie in continuare de sprijinul oferit de un cost redus al creditului.

Excesul de lichiditate, cantitatea de bani peste ceea ce sistemul bancar are nevoie ca sa functioneze, a scazut la 221 miliarde de euro, de la 800 de miliarde de euro anul trecut. Scaderea vine in conditiile in care bancile au rambursat banii pe care i-au luat de la BCE prin programele LTRO din 2011 si 2012, iar BCE este ingrijorata de posibilitatea ca majorarea dobanzilor pe piata interbancara sa afecteze relansarea economica in zona euro.

Un nou program LTRO ar putea conduce la cresterea excesului de lichiditate si ar reduce necesarul de finantare al bancilor, in asteptarea momentului in care BCE va prelua noul sau rol de supervizare a bancilor din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#revenire economie zona euro, #Draghi criza economica Europa, #dobanzi economie zona euro, #criza datoriilor zona euro , #stiri BCE