Puterea unei promisiuni: Cum a calauzit Mario Draghi Uniunea Europeana prin cea mai dificila criza de la infiintare

Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 09:30
1968 citiri
Puterea unei promisiuni: Cum a calauzit Mario Draghi Uniunea Europeana prin cea mai dificila criza de la infiintare

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi are, in sfarsit, un motiv sa se bucure la inceputul acestui an. Sunt 18 luni de cand acesta a declarat ca va face "tot ce este nevoie" pentru a proteja moneda euro, iar in piata au aparut semne pozitive dupa declaratia sa de la Londra din iulie 2012.

Increderea manifestata de Draghi ajuta la eliminarea crizei care a pus in discutie si existenta monedei europene. Chiar si scepticii, cum ar fi laureatul premiului Nobel Paul Krugman si economistul Nouriel Roubinii, il lauda pentru revigorarea regiunii, conform celor de la Bloomberg.

"Draghi a facut multe", a spus, intr-un interviu recent, Krugman dupa ce, in noiembrie, era de parere ca despartirea de euro devenise posibila. "Este clar ca pozitia BCE a fost decisiva in atenuarea situatiei ".

Printre motivele de optimism se numara si faptul ca Irlanda a vandut obligatii pentru prima oara dupa ce a trecut printr-un program de salvare de trei ani.

Portugalia si probabil chiar si Grecia ar putea intra curand pe aceasta piata. In acelasi timp, randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale spaniole cu maturitatea la 10 ani au ajuns la cel mai scazut nivel din 2009, iar euro se apropie de maximul ultimilor patru ani fata de dolar.

La un an de la cea mai lunga recesiune din istorie, economia din zona euro isi revine, iar guvernele pot relaxa reducerile bugetare. Datele din aceasta saptamana arate ca retailul a avut cea mai mare crestere, in noiembrie, din 2008, iar increderea in economie a crescut mai mult decat prognozele economistilor din decembrie. Lituania a devenit a 18-a tara membra a euro, ca o ultima replica pentru cei care prognozau "spargerea" blocului monetar.

Putin mai bine

"Vrem ca increderea sa se mentina pentru o perioada relativ lunga, inainte sa declaram victoria", a declarat Draghi dupa o intalnire a factorilor de decizie din BCE de la Frakfurt. "As spune ca situatia este putin mai buna", a adaugat el, iar revigorarea nu mai este "bazata doar pe cresterea exporturilor".

Viitorul nu este lipsit de riscuri, in economie fiind inca posibila o decelerare. BCE si-a intarit angajamentul de a mentine dobenzile scazute atat timp cat este necesar. Draghi a mai adugat ca ar putea lua "masuri decisive suplimentare, daca este nevoie".

Banca Centrala Europeana prognozeaza o crestere economica pentru acest an de numai 1,1%. La 0,8% in decembrie, inflatia este la jumatatea nivelului la care banca considera ca este o stabilitate a preturilor. In Grecia si Portugalia, ca si in Letonia, preturile scad, iar rata somajului din regiune a atins un nivel record de 12,1%.

Perspectivele sunt pozitive pentru 2014

"Lumina de la capatul tunelului este vizibila de cand BCE a dezamorsat criza euro", a spus Holger Schmeiding, economis sef la Berenberg Bank. "La inceputul lui 2014, putem vedea mai mult decat o lumina".

Predecesorului lui Draghi, Jean-Claude Trichet, a fost laudat pentru raspunsul rapid al BCE la criza financiara, cand a injectat fonduri pentru a rezolva problemele creditarilor din august 2007, insa a fost criticat, mai tarziu, pentru mentirea ratei dobanzii la un nivel ridicat.

Draghi, care a spus ca "prietenii imi spun ca rareori ma tin departe de sarcini imposibile", a avut mai mult succes in fruntea BCE.

"BCE sub conducerea lui Draghi a fost mai proactiva dacat atunci cand era condusa de Trichet", a spus, intr-un interviu, Nourile Roubini, presedintele Roubini Global Economics. Aceasta afirmatie vine dupa ce, in 2013, Roubini prognoza ca Grecia va iesi din zona euro.

"BCE este gata sa faca tot ce este necesar pentru a mentine euro", a declarat Draghi in fata audientei stranse pentru a discuta oportunitatile de afaceri din Marea Britanie in apropierea Olimpiadei de la Londra. "Si, credeti-ma, va fi de ajuns".

#Draghi BCE, #econmie Europa, #Draghi economie , #stiri BCE