Sefii bancilor centrale din zona euro sunt nemultumiti de stilul de management al presedintelui BCE

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:55
1495 citiri
Sefii bancilor centrale din zona euro sunt nemultumiti de stilul de management al presedintelui BCE
Mario Draghi, presedintele Bancii Central Europene. Foto: BCE

Sefii bancilor centrale din zona euro intentioneaza sa conteste miercuri stilul de management al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, din cauza lipsei de transparenta si a comunicarii imprevizibile, ei urmand sa ii ceara mai multa colegialitate.

Bancherii sunt in mod special deranjati ca Draghi a anuntat o tinta pentru cresterea portofoliului de active al BCE, imediat dupa ce consiliul guvernatorilor a decis sa nu faca publice niciun fel de informatii, au spus surse din BCE, citate de Reuters.

"Acest fapt a creat exact asteptarile pe care doream sa le evitam. Acum tot ceea ce facem este comparat cu obiectivul de a mari activele cu 1.000 de miliarde de euro", a spus una din surse.

Guvernatorii ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete

Iritarea guvernatorilor, care detin majoritatea in consiliul BCE format din 24 de membri, ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete in urmatoarele luni, in conditiile in care institutia trebuie sa ia decizii cruciale, legate de achizitia de obligatiuni suverane pentru a combate incetinirea inflatiei si stagnarea economica.

Unii membri ai consiliului intentioneaza sa isi exprime miercuri nemultumirile la o cina de lucru traditionala, inainte de sedinta de politica monetara de joi, au explicat sursele.

Multi membri ai bancii centrale, care administreaza moneda unica a celor 18 state din zona euro, au salutat lipsa de formalism a lui Draghi, atunci cand a preluat functia de presedinte al BCE de la Jean-Claude Trichet, in 2011. Eforturile sale initiale de a scurta sedintele, de a delega si de a informa au fost primite ca o gura de aer proaspat.

Cu toate acestea, pe masura ce deciziile de relaxare a politicii monetare si masurile neconventionale au devenit tot mai disputate, seful BCE a actionat tot mai mult pe cont prorpiu sau doar cu cativa apropiati, lasand in afara chiar si sefi importanti de departamente, potrivit surselor din banca.

"Mario a devenit mai secretos si mai putin colegial. Uneori, guvernatorii au simtit ca sunt tinuti in intuneric", a spus una din surse.

O alta sursa a aratat ca Jean-Claude Trichet obisnuia sa se consulte si sa comunice mai mult, lucrand mult pentru realizarea unui consens.

Chiar si membrii board-ului executiv al BCE, care este format doar din sase membri, nu au fost informati in avans in legatura cu doua anunturi recente importante, au spus doua dintre surse.

Unul dintre anunturi a fost un pasaj din discursul lui Draghi la conferinta Rezervei Federale americane de la Jackson Hole, din luna august, in care acesta a subliniat reducerea asteptarilor privind inflatia si s-a angajat sa o contracareze.

Cele de-al doilea, din septembrie, a fost un comentariu in timpul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri la BCE, in care a aratat ca banca are ca obiectiv extinderea portofoliului de active catre dimensiunile avute la inceputul anului 2012, perioada de varf a crizei din zona euro.

Acesta din urma a deranjat in mod special membrii consiliului BCE, intrucat tocmai convenisera sa nu anunte nicio tinta a planului de achizitii de obligatiuni garantate prin active (asset-backed securities) si obligatiuni garantate (covered).

"Am convenit in mod special la sedinta sa nu punem pe masa niciun fel de cifre. Referirea lui Draghi la nivelul din 2012 al portofoliului a iritat pe multi colegi", a explicat unul dintre bancheri.

BCE a refuzat sa comenteze.

Draghi a restrans circulatia de documente referitoare la politica monetara

Mai multe surse din banca centrala au spus ca Draghi a restrans circulatia de documente referitoare la politica monetara, de teama ca opozantii sai, in special din Bundesbank, banca centrala germana, le vor face publice pentru a bloca sau discredita deciziile.

Relatia lui Draghi cu seful Bundesbank, Jens Weidmann, a ajuns la un nivel minim in octombrie, dupa ce Germania a criticat public politica BCE.

Potrivit unei surse din BCE, cancelarul german Angela Merkel, care s-a intalnit cu Draghi la summitul UE din 24 octombrie, a cerut in particular, ambilor bancheri, sa isi imbunatateasca relatia.

Dupa interventia cancelarului, Draghi si Weidmann s-au intalnit saptamana trecuta, dar nu si-au rezolvat toate diferendele, a precizat sursa.

Biroul lui Merkel, BCE si Bundesbank au refuzat sa comenteze informatiile.

Unul dintre putinii guvernatori apropiati de Draghi este cel al Bancii Frantei, Christian Noyer, care a facut parte din consiliul guvernatorilor atunci cand a fost lansat euro, in 1999. Acest fapt nu l-a impiedicat insa pe Noyer sa voteze impotriva planului lui Draghi de a cumpara obligatiuni garantate.

Uneori, Draghi a dat prea putina atentie comentariilor guvernatorilor, la sedintele de politica monetara.

"Sta acolo cu cele trei telefoane mobile si uneori trimite sms-uri sau iese sa dea telefoane. Cel putin o data, unul dintre guvernatori nu a mai vorbit pentru ca Draghi nu era prezent", a spus o sursa, adaugand ca intre timp situatia s-a mai imbunatatit.

Consiliul guvernatorilor este in prezent profund divizat in legatura cu politicile de sustinere a inflatiei, dar este dificil de spus daca aceste diferente sunt motivul stilului mai strict de conducere al lui Draghi sau doar l-au amplificat.

Cel putin sapte, posibil 10 din cei 24 de membri ai consiliului BCE se opun stilului american de suplimentare a lichiditatilor, respectiv crearea de bani prin achizitia de obligatiuni ale guvernelor din zona euro, daca inflatia este sub tinta BCE de aproape 2%, au spus sursele.

Intre opozanti se numara guvernatorii bancilor centrale din Germania, Olanda, Luxembourg, Estonia, Letonia si posibil Slovacia, Slovenia si chiar Austria.

Conform surselor, ar fi exploziv din punct de vedere politic pentru Draghi sa incerce sa fortele suplimentarea lichiditatilor in zona euro cu o majoritate atat de stransa, fiind necesar sa se consulte mai mult cu guvernatorii si sa faca eforturi mai mari pentru a construi un consens.

#bce draghi, #guvernatori banci centrale , #stiri BCE