Seful BCE are emotii in 2013. Prioritatile sale includ stabilitatea pe pietele financiare

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 11:25
1572 citiri
Seful BCE are emotii in 2013. Prioritatile sale includ stabilitatea pe pietele financiare

Sarcina sefului BCE, Mario Draghi, de a proteja si a stimula economia zonei euro va fi una dificila, tinand cont ca in decembrie serviciile si industria din regiune s-au contractat peste estimarile analistilor.

In acelasi timp exista si motive de optimism datorita semnalelor unei posibile stabilizari a celei mai mari economii europene, cea a Germaniei, cresterii indicelui sectorului manufacturier din SUA, din luna decembrie, precum si unui ritm mai alert de crestere al sectorului serviciilor din China.

"Amenintarea lui Draghi functioneaza", a declarat Tobias Blattner, economist in cadrul Daiwa Capital markets din Londra. "Investitorii straini incep treptat sa se reintoarca iar (n.r. economia) Spaniei poate sa functioneze cu randamentele (n.r. obligatiunilor) din prezent", a mai declarat Blattner, conform Bloomberg.

Totusi, planeaza in continuare pericolul reacutizarii crizei pe pietele financiare, luand in considerare datoriile Greciei si Spaniei, dar si impactul alegerilor legislative din Italia, care vor avea loc in februarie.

In plus, ramane de vazut ce succes va avea cel de-al cincilea pachet de salvare pe care il pregatesc ministrii de finante europeni, de data aceasta pentru Cipru.

Perspectivele ratei dobanzii de politica monetara

BCE va mentine constanta, cel mai probabil, rata dobanzii cheie. Conform economistilor intervievati de Bloomberg, rata dobanzii va ramane la nivelul record de doar 0,75% pana in primul trimestru al lui 2014.

"Exista mai multe argumente impotriva unei reduceri a ratei dobanzii", apreciaza Christian Schulz, fost economist in cadrul BCE, care acum lucreaza la o banca londoneza.

"In primul rand nu prea ar avea nici un rezultat clar, in al doilea rand decidentii nu sunt inca siguri de impactul asupra ratei dobanzii la depozite; in al treilea rand am ajuns la un nivel minim din punct de vedere economic, iar Budesbank nu va fi niciodata de acord (n.r. cu o noua reducere)", arata economistul.

Consiliul guvernatorilor BCE se reuneste joi pentru a discuta masurile prin care sa mentina calmul instaurat pe pietele europene dupa anuntul de anul trecut cu privire la interventia BCE pe piete pentru a cumpara fara limita obligatiuni, in caz de nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reuniune BCE, #masuri BCE, #economie zona euro, #criza economica Europa, #rata dobanda cheie bce, #rata dobanda politica monetara BCE , #stiri BCE