Seful Bundesbank atrage atentia asupra pericolelor iesirii unei tari din zona euro

Miercuri, 21 August 2013, ora 15:47
1213 citiri
Seful Bundesbank atrage atentia asupra pericolelor iesirii unei tari din zona euro

Zona euro nu este o usa turnanta prin care statele membre pot iesi si intra cu usurinta, a avertizat presedintele Bancii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, Jens Weidmann, intr-un interviu acordat revistei germane Capital, preluat de AFP.

"Ceea ce ma deranjeaza este inconstienta acelora care invoca un astfel de scenariu", spune Weidmann. Potrivit acestuia iesirea unei tari din zona euro ar avea consecinte grave atat pentru tara respectiva cat si pentru toate celelalte state.

"Uniunea monetara nu este un fel de club din care poti sa iesi rapid pentru a te inscrie din nou. Oricine sugereaza acest lucru subestimeaza interconectarea care exista intre diferitele economii din zona euro. De asemenea o iesire din zona euro ar avea consecinte de amploare si asupra bancilor si economiei noastre", a spus Weidmann.

Presedintele Bundesbank a fost deranjat de discutiile cu privire la o posibila separare a tarilor din sudul Europei sau chiar la o iesire a Germaniei din zona euro. "Nimeni nu doreste marca germana. Noi luptam pentru un euro stabil" a declarat Weidmann.

De asemenea, Jens Weidmann a insistat ca decizia BCE de a utiliza asa numite orientari cu privire la directia viitoare a dobanzilor in zona euro nu este o minirevolutie ci are drept obiectiv de a clarifica politica monetara. "Este vorba de un instrument prin care putem comunica mai bine directia politicii noastre monetare in perioade de incertitudine dar nu marcheaza inceputul unei noi ere. Aceasta nu va modifica actiunile noastre de politica monetara" a insistat Weidmann.

Abandonand traditia de nu se pronunta niciodata in avanpremiera, presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat in luna iulie ca dobanda de referinta in zona euro va ramane la un nivel scazut pentru o perioada prelungita de timp.

#iesire tari zona euro, #Bundesbank criza zona euro, #bce criza zona euro, #criza financiara Europa , #stiri BCE