Toti ochii pe BCE: Urmeaza o injectie de capital in economia din zona euro

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 10:54
3247 citiri
Toti ochii pe BCE: Urmeaza o injectie de capital in economia din zona euro
Foto: Flickr/INSM

3 decembrie este data la care ochii investitorilor sunt atintiti asupra Bancii Centrale Europene, institutia putand anunta o serie de noi stimuli injectati in economia zonei euro.

Presedintele BCE, Mario Draghi, este asteptat sa recurga la masuri complementare in politica monetara curenta, dupa ce Eurostat a facut publice datele privind inflatia din zona euro pe luna noiembrie, cifrele situandu-se sub nivelul asteptat de oficiali, relateaza International Business Times.

Cai diferite

O extindere a programului de relaxare cantitativa ar evidentia diferentele existente intre politica monetara a BCE fata de situatia din Statele Unite, unde Rezerva Federala este asteptata sa recurga curand la o crestere a dobanzii de referinta.

In ultimele saptamani, aceasta abordare diferita, dublata de comentariile usor nesigure ale lui Mario Draghi, a dus la o scadere semnificativa a monedei europene, pana la minimul ultimelor 7 luni, de 1,0566 USD/euro.

"Nu se intrevede un consens in piata pe ceea ce Mario Draghi ar trebui sa anunte in acest moment", remarca Carsten Brzeski, economist sef al ING.

BCE are la dispozitie doua cai prin care poate injecta capital in economia din zona euro.

Poate recurge la extinderea programului de reaxare cantitativa de 1 100 miliarde euro, programat sa se deruleze pana in septembrie anul viitor, ori poate sa reduca dobanda la depozitele bancare, situata in prezent la -0,2%.

Un euro mai slab

Previziunile mai multor analisti pornesc de la estimari care includ o reducere cu 10 puncte de baza a dobanzii insotite de o crestere a nivelului lunar de achizitii de obligatiuni de stat cu 10 miliarde de euro, durata programului urmand sa fie extinsa pana in decembrie 2016.

Alte opinii mai radicale fac referire la scaderea dobanzii la depozite cu 20 de puncte de baza, extinderea programului pana in martie 2017 si alocarea unor sume suplimentare lunare de 20 de miliarde de euro in programul de achizitii al BCE.

"Unul dintre motivele pentru care oficialii BCE se arata atat de dornici sa reduca rata donbanzii la depozite este ca acesta este un instrument eficient in slabirea monedei euro.

Cel mai probabil, aceasta va fi solutia aleasa", considera Jack Kelly, responsabil de achizitii de obligatiuni guvernamentale la Standard Life Investments.

Un euro mai slab cotat ar putea ajuta la cresterea inflatie in uniunea monetara, nivelul acesteia fiind de 0,1%, sub plafonul de 0,2% dorit de oficialii BCE.

Deprecierea euro ar putea impulsiona si exporturile intr-o perioada in care cererea venita din pietele emergente, in special din China, a intrat in declin afectand economiile din zona euro.

#mario draghi bce, #politica monetara zona euro, #curs euro dolar, #exporturi zona euro , #stiri BCE