Un laureat al premiului Nobel avertizeaza: Europa poate urma soarta Japoniei, in privinta deflatiei

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 13:26
1838 citiri
Un laureat al premiului Nobel avertizeaza: Europa poate urma soarta Japoniei, in privinta deflatiei

Laureatul premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman, a sfatuit marti Banca Central Europeana (BCE) sa ia masuri pentru a evita ca zona euro sa intre intr-o deflatie similara cu cea inregistrata de Japonia, transmite Reuters.

De asemenea, Krugman a criticat ceea ce el a numit 'doctrina misterioasa' a tintirii inflatiei la nivelul de 2%, adaugand ca BCE ar trebui sa majoreze tinta de inflatie pentru a stimula competitivitatea economiei zonei euro.

Intr-o interventie la forumul organizat de BCE la Sintra, Portugalia, Paul Krugman a sugerat ca zona euro ar putea sa intre treptat intr-o spirala deflationista similara cu cea inregistrata de Japonia in anii 90. Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.

Paul Krugman a subliniat ca, in prezent, este usor sa ne convingem ca nu exista nicio problema. 'Nu exista o dinamica exploziva in scadere in zona euro sau in SUA. Insa aceasta dinamica nu a existat nici in Japonia si cu toate acestea Japonia s-a confruntat cu o problema a deflatiei persistente', a spus laureatul premiului Nobel pentru Economie.

BCE ingrijorata de scaderea inflatiei

Banca Central Europeana este din ce in ce mai ingrijorata de scaderea inflatiei, care in ultimele sapte luni se afla in zona catalogata de presedintele BCE, Mario Dragi, drept 'zona de pericol', respectiv sub pragul de 1%.

De asemenea, Paul Krugman a facut un apel catre BCE sa-si majoreze tinta de inflatie, care in prezent este stabilita la 2%, pentru a stimula competitivitatea economiei zonei euro. 'Sunt constient ca orice propunere de majorare a tintei de inflatie este primita cu scepticism de responsabilii bancile centrale' a spus Krugman, avertizandu-i ca lumea s-a modificat si in consecinta este nevoie si de adaptarea politicilor monetare. 'Daca tinta de 2% era adecvata in anii 1990 este posibil ca acest lucru sa nu mai fie valabil in viitor', a subliniat Paul Krugman.

Potrivit unor surse citate de Reuters, BCE pregateste mai multe optiuni de politica monetara pentru reuniunea din luna iunie, printre care se numara dobanzi negative la depozitele constituite la BCE, o premiera in istoria institutiei, precum si masuri destinate cresterii creditarii catre IMM-uri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#paul krugman, #deflatie zona euro, #economie zona euro , #stiri BCE