Uniunea bancara europeana, un proiect sortit esecului - analisti

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:01
1675 citiri
Uniunea bancara europeana, un proiect sortit esecului - analisti

Germania respinge cu vehementa ideea infiintarii unei uniuni bancare europene considerand ca este o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii sale. Analistii economici sustin ca un astfel de proiect este sortit esecului, pentru ca nemtii nu vor sa plateasca datoriile generate de economiile aflate in dificultate.

Mai multi lideri ai partidului liberal german FDP, aliat de guvernare al cancelarului german Angela Merkel, dar si reprezentanti ai conservatorilor din CDU sunt impotriva ideii unei uniunii bancare europene, considerand ca ar fi o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii Germaniei.

Supravegherea...supraveghetorului

O astfel de uniune, promovata de Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE), ar consta in supravegherea centralizata a bancilor si un mecanism comun de garantare a depozitelor de economii.

Analistul Ilie Serbanescu sustine ca aceasta miscare are doua scopuri. Primul, este cel al preluarii de catre Germania a garantiilor celorlalte state. Al doilea scop, sustine analistul, este destabilizarea Germaniei.

El sustine ca sunt asociati, cu aceasta initiativa si reprezentanti din afara Uniunii Europene, in special Statele Unite ale Americii. "SUA si-a trimis emisar pentru ca acest lucru sa fie acceptat, prin emisiuni de bonduri,ori prin masuri precum recapitalizarea bancilor direct, nu prin intermediul statului.", sustine Ilie Serbanescu.

Analistul este de parere ca un mecanism comun de garantare a depozitelor de economii nu este fezabil. "Totul este posibil, dar cine il finanteaza. As fi fericit sa am un depozit de 100.000 de euro in banca, pe care sa mi-l garanteze Germania. In schimb, daca as fi neamt, nu prea as fi tentat", a mai spus Serbanescu.

Analistul economic Ionel Blanculescu este ferm convins ca nu va fi creat un astfel de organism de control la acest nivel. "Un astfel de organism nu reprezinta decat o forma mascata de banca centrala europeana care sa dirijeze fonduri financiare catre bancile din statele cu probleme", considera analistul.

Ionel Blanculescu sustine ca se cauta o cale prin care sa se obtina bani de la cel mai mare controbutor al Uniunii Europene, Germania, iar nemtii au toate motivele sa se opuna unei astfel de decizii.

Agentia pentru Datorii Suverane, o posibila solutie

Blanculescu a gasit si solutia pentru o posibila rezolvare a actualei situatii precare a sistemului bancar european: crearea Agentiei Europene a Datoriilor Suverane. Aceasta ar urma sa gestioneze creantele bancilor europene asupra statelor care nu-si mai ramburseaza obligatiile, catre respectivele institutii financiare.

Commerzbank Germania, un gigant bancar cu aproape 800 de miliarde de euro valoarea activelor, considera ca solutia pentru criza datoriilor suverane, la nivelul grupului, o reprezinta extragerea acelor obligatii suverane neonorate la scadenta, de catre statele europene cu probleme, in special din cadrul PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania) si transferul acestora catre o institutie financiara specializata, de tipul "bad bank", asa cum s-a mai intamplat in istorie.

Analistul economic este ferm convins ca solutia propusa de Commerzbank este logica, realista, pragmatica si competenta. De ce? Pentru ca, la acest moment, sustine Blanculescu, expunerea principalelor banci din zona euro la statele UE, care au beneficiat de sume imense atrase de la aceste organisme financiare, se situeaza la niveluri de 2000-3000 miliarde euro.

Specialistul spune ca sumele neachitate de catre aceste state la scadenta cresc de la o zi la alta, depasind in prezent 200 de miliarde de euro, cu tot sprijinul acordat de Banca Central Europeana.

Ionel Blanculescu spune ca BCE s-a trasformat in imprumutatorul de ultima instanta, cumparand fara discernamant obligatiunile statelor indisciplinate fiscal si neperformante, facand mai mult rau decat bine prin aceasta actiune, de fapt amanand un deznodamant si nefortand pentru luarea deciziilor corecte.

Cesiunea creantelor

Sumele de mai sus provin in cea mai mare parte a lor din depozitele constituite de companii si populatie la respectivele banci si nu din fondurile proprii, care sunt aproape insignifiante in total active, mai spune analistul economic.

Cum vede, pe scurt, Ionel Blanculescu functionarea acestei agentii. Bancile din zona euro, transfera catre Agentia Europeana pentru Datorii Suverane (AEDS), prin cesiuni de creanta, dupa 3 luni de la data scadentei, creantele asupra statelor UE, care nu au putut sa ramburseze creditele contractate, directe sau prin emisiunile de obligatiuni sau titluri de stat.

Asta insa, numai dupa aprobarea acestor operatiuni de catre Comisia Europeana si Banca Central Europeana, care vor declara creantele certe, lichide si exigibile, ca si transferabile catre portofoliul Agentiei specializate.

#uniune bancara, #pactul fiscal zona euro, #criza zona euro, #criza datoriilor suverane Europa , #stiri BCE