Ziua deciziilor europene: BCE anunta noi detalii ale planului anticriza

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 08:31
1615 citiri
Ziua deciziilor europene: BCE anunta noi detalii ale planului anticriza

Intrunirea de joi a liderilor Bancii Centrale Europene este extrem de importanta, dupa ce, in ultimele luni, institutiile europene nu au furnizat solutii concrete impotriva crizei. Un lucru este clar vizavi de sedinta de joi: fiecare cuvant al lui Mario Draghi va fi analizat.

In timp ce politicile monetare ale BCE sunt principalul subiect al intrunirii de joi, investitorii, analistii si oficialii europeni asteapta, de fapt, detalii privind planul Bancii de achizitie de titluri de stat, cu alte cuvinte, planul de salvare al zonei euro.

Banca Centrala Europeana se afla sub o presiune a pietelor care a fost in continua crestere in ultimele luni. In ultimele saptamani, insa, rabdarea investitorilor a ajuns aproape de limita, mai ales dupa declaratiile facute de Mario Draghi, presedintele BCE, conform carora institutia este dispusa sa faca "orice e nevoie" pentru a salva euro.

Mai mult, tari precum Spania si Italia, ale caror costuri de finantare au crescut substantial in aceasta vara, fac presiuni asupra Bancii pentru a o motiva sa reporneasca programul de achizitie de obligatiuni. Mario Draghi se afla, insa, intre dorinta de a ajuta tarile aflate in dificultate si dorinta de a face pe plac membrilor Consiliului de Administratie, unde opinia sefului Bundesbank, Jens Weidmann, care se opune acestui plan, cantareste foarte mult.

In plus, chestiunea achizitiei de titluri de stat subliniaza si diferentele majore dintre Franta si Germania. In timp ce seful Bancii Centrale din Germania se opune unui astfel de program, sustinand chiar si ca este impotriva regulilor europene deoarece BCE nu are voie sa acorde ajutoare statelor, presedintele francez, Francois Hollande s-a alaturat premierului italian, Mario Monti, si a cerut ajutorul pentru coborarea costurilor de finantare.

"Este rolul institutiilor implicate sa intervina, mai ales a Bancii Centrale Europene", a spus Hollande in urma unei vizite la Roma, care s-a desfasurat marti.

Planul BCE prevede achizitia titlurilor cu maturitate scazuta, care ar avea efect imediat in reducerea costului de finantare al tarilor afectate, doar in cazul in care acel stat a cerut un pachet de ajutor din partea Uniunii Europene. Astfel, tarile ar trebui sa fie de acord sa implementeze noi masuri de austeritate si reforme structurale, iar pana acum, nici Spania, nici Italia nu si-au exprimat dorinta de a face asa ceva.

In timp ce unele voci argumenteaza ca simpla manipulare a ratei de dobanda ar fi suficienta, Draghi sustine ca evolutia tarilor periferice este dovada faptului ca "mecanismul de transmisie", cel care transpune deciziile BCE in economia reala, nu functioneaza corect.

Un alt argument impotriva planului de achizitie de titluri de stat era faptul ca BCE ar avea nevoie sa tipareasca bani, ceea ce ar duce la devalorizarea monedei europene. Oficiali ai institutiei, sub protectia anonimatului, au declarat insa ca tiparirea de valuta nu se afla in planurile BCE.

BCE a mai derulat, anterior, un program de achizitie de titluri de stat de pe pietele secundare, prin care a "ajutat" statele cu 210 miliarde de euro din 2010 si pana la inceputul lui 2012. Acesta era doar un program temporar, care a fost inchis dupa ce seful Bundesbank a facut presiuni asupra colegilor sai din conducere BCE, argumentand ca eforturile au fost ineficiente. In plus, acesta se teme de faptul ca tarile "cheltuitoare", din sudul Europei, se vor obisnui cu acesti bani "usori" si nu vor implementa masurile necesare.

Eliminarea acestui plan de pe lista BCE va lasa zona euro fara o solutie palpabila la solutionarea crizei datoriilor, in contextul in care cele doua elemente pe care se bazeaza politicienii europeni sunt programul BCE si Mecanismul European de Stabilitate.

Expectativa din pietele financiare

Analisti din intreaga lume asteapta cu sufletul la gura rezultatul sedintei "istorice" de joi. "Pentru unii, noul plan marcheaza sfarsitul doctrinei Bundesbank, care urmareste limitarea inflatiei. Pentru altii, este un rau necesar pentru calmarea crizei", a declarat pentru Financial Times, economistul ING, Carsten Brzeski.

Astfel, un mesaj pozitiv din partea lui Draghi ar impinge investitorii intr-o frenezie, indicii bursieri urmand sa se aprecieze, la fel ca si moneda europeana. Un mesaj negativ sau neutru nu ar contribui la castigarea increderii investitorilor, lucru ce ar avea o influenta negativa asupra pietelor financiare.

Totusi, multi analisti din piata se asteapta la un raspuns vag din partea lui Mario Draghi, asa cum s-a intamplat si dupa intalnirile trecute.

Atat moneda europeana, cat si actiunile locale s-au apreciat inca de la inceputul saptamanii, pe masura ce investitorii si-au aratat interesul pentru modul in care situatia va evolua in zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri anticriza BCE, #plan salvare zona euro BCE, #intrunire BCE, #sedinta BCE, #achizitie obligatiuni BCE , #stiri BCE