Criza poate reveni la periferia zonei euro

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 09:27
4162 citiri
Criza poate reveni la periferia zonei euro
Foto: Pixabay

Programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana se poate dovedi un cutit cu doua taisuri, in special pentru tarile din periferia zonei euro, avertizeaza un analist economic.

Dupa decizia forului de conducere al BCE de a reduce suma lunara alocata achizitionarii de titluri de stat de la 80 de miliarde euro la 60 de miliarde, incepand cu aprilie 2017, riscurile cu care se vor confrunta tarile din periferia zonei euro ar putea da nastere unei noi crize similare celei din 2011, a apreciat Peter Chatwell, sef al biroului de analiza al dobanzilor interbancare pentru Mizuho International, in cadrul unei emisiuni CNBC.

"Vedem ca BCE face pasi inapoi de la o masura care ar fi trebuit sa stimuleze economiile zonei, dar s-a dovedit a fi doar un stimulent pentru tarile periferice din eurozona, care ar fi trebuit fortate sa aplice reformele structurale necesare pentru redresarea lor economica", a punctat Chatwell.

In vreme ce BCE se pregateste sa reduca doza de bani injectati in economiile din zona euro, dobanda de referinta de pe piata din regiune ramane neschimbata, ceea ce reprezinta un peisaj dezamagitor si chiar periculos in ochii investitorilor.

Din punctul de vedere al lui Chatwell, presedintele BCE, Mario Draghi, a recurs la programul de relaxare cantitativa doar pentru a stimula inflatia in zona euro, dar aceasta continua sa ramana sub pragul de 2% urmarit de oficiali.

Mai mult, chiar si o crestere a inflatiei pana la acest prag in grupul tarilor puternice ale zonei ar duce automat la o crestere a salariilor, fapt care ar putea dezechilibra si mai mult economia regiunii. Aceasta situatie insa nu se va repeta si in mai modestele economii ale uniunii monetare, avertizeaza analistul.

In 2009, mai multe tari din uniunea monetara, printre care Grecia, Cipru, Spania, Portugalia sau Irlanda, au intrat in ceea ce este cunoscut drept criza datoriilor din zona euro.

Situatia s-a deteriorat rapid pe parcursul urmatorilor doi ani, punand in pericol insasi existenta monedei unice, fapt care l-a facut pe Draghi ca, in 2012, sa isi ia angajamentul de a face "tot ce este posibil" pentru a salva euro.

Insa, politicile monetare ale BCE nu au fost sustinute pe plan politic si de un program de reforme fiscale si administrative, lucru care sustine in mare parte viziunea sumbra a lui Peter Chatwell asupra unei viitoare crize economice in zona euro.

#criza zona euro, #politici monetare BCE, #dobanda euro, #inflatie zona euro , #Uniunea Bancara