Esec in negocierile pentru infiintarea Uniunii Bancare. Discutiile continua

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 17:58
1436 citiri
Esec in negocierile pentru infiintarea Uniunii Bancare. Discutiile continua

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana nu au reusit sa ajunga, marti, la nicio intelegere asupra infiintarii unui mecanism unic de supraveghere bancara, prima etapa a unei consolidari a zonei euro.

Insa negocierile pe tema Uniunii Bancare vor continua in cadrul summitului din 13-14 decembrie, precizeaza Mediafax.

Discutiile s-au izbit de mai multe dificultati, cea mai importanta fiind repartizarea atributiilor intre BCE si autoritatile nationale de profil.

Berlinul vrea ca BCE sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei, iar Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor in care BCE sa fie decident de ultima instanta.

O alta problema este cea a pozitiei BCE in Autoritatea Bancara Europeana (ABE).

Daca BCE va vota in instantele ABE in numele celor 17 tari din zona euro, celelalte 10 state din UE vor fi in minoritate.

O problema extrem de sensibila pentru Marea Britanie este piata sa financiara, dar pentru Franta iese din discutie un sistem de vot care sa permita britanicilor un drept de veto.

Cele 27 de state membre trebuie sa ajunga totodata la un compromis care sa tina cont de dezideratele statelor non-euro care vor sa participe la mecanismul de supraveghere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord Uniune Bancara, #negocieri Uniune Bancara, #discutii Uniune Bancara, #summit Uniune Bancara , #Uniunea Bancara