Supervizarea bancara s-ar putea desprinde de BCE - oficial european

Marti, 19 Martie 2013, ora 16:15
1556 citiri
Supervizarea bancara s-ar putea desprinde de BCE - oficial european

Klaas Knot, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat marti ca ar putea concepe ca noua autoritate de supervizare bancara din Europa sa nu mai apartina de BCE, la un moment dat.

Mecanismul unic de supraveghere (SSM), ce reprezinta primul pilon al uniunii bancare al carei obiectiv este o integrare financiara mai ampla in Europa, urmeaza sa devina operational in martie 2014, sub umbrela BCE. Acest organism va fi deschis si altor state din UE, transmite Reuters.

Criticii argumenteaza ca acest organism ar trebui infiintat separat pentru a evita un conflict de interese intre mandatul BCE de aparare a stabilitatii preturilor in zona euro si supervizarea bancara.

Knot, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Olandei, a afirmat ca este justificata infiintarea organismului sub umbrela BCE, dar ca la un moment Mecanismul unic de supraveghere ar putea sa nu mai apartina de BCE.

"Credibilitatea BCE nu este contestata si cred, din motive pragmatice, ca are sens ca cel putin la inceput noul organism sa fie infiintat in cadrul BCE", a declarat Klaas Knot.

Analistii apreciaza ca un cadru unic de supervizare ar reduce ingrijorarile in randul investitorilor vizavi de posibilitatea ca bancile din unele state membre ascund problemele din bilanturile lor.

Pentru a evita o repetare a crizei financiare din 2008, BCE va prelua si supervizarea celor mai mari 120-150 de banci din zona euro, pe langa rolul sau traditional de stabilire a dobanzii de politica monetara in zona euro.

Planurile vizand introducerea unui nou sistem de supraveghere bancara condus de BCE ar urma sa fie finalizate de Comisia Europeana la mijlocul acestui an, insa vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, a subliniat necesitatea completarii lor cu un sistem paneuropean de sprijinire sau lichidare a bancilor cu probleme.

Noua autoritate va supraveghea direct cel putin 150 din cele mai mari banci ale zonei euro, din martie 2014.

#uniune bancare BCE, #mecanism supraveghere banci UE, #uniune bancara Europa, #supervizare bancara , #Uniunea Bancara