Ungaria, din nou in vizorul Europei. Banca Nationala, banuita de finantari ilegale

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 13:44
2106 citiri
Ungaria, din nou in vizorul Europei. Banca Nationala, banuita de finantari ilegale
Foto: Tok FM

Reprezentantii Bancii Centrale Europene au anuntat la inceputul acestei saptamani ca vor monitoriza cu atentie Ungaria, ca urmare a riscului ca banca centrala a acestui stat sa fi finantat programele guvernamentale, operatiune interzisa de politica comuna din interiorul UE.

In raportul pe 2014 al BCE se arata ca Banca Nationala a Ungariei a initiat o serie de programe in afara politicilor monetare obisnuite, unele dintre acestea regasindu-se mai degraba in atributele guvernamentale decat in cele ale unei banci centrale, relateaza portalul Market Watch.

Achizitii si transfer de personal

De anul trecut, banca centrala din Ungaria s-a lansat intr-o serie de programe care includ achizitii imobiliare, de arta, sustinerea culturii financiare si transferul personalului din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara din Ungaria in randul angajatilor Bancii Nationale.

"Date fiind multitudinea, scopul si amplitudinea acestor programe putem spune ca exista posibilitatea ca acestea sa incalce interdictiile de finantare monetara din interiorul UE, in masura in care Banca Nationala a Ungariei tinde sa se substituie statului sau sa ofere beneficii financiare acestuia", se arata in raportul anual al BCE.

Reprezentantii institutiei europene au afirmat ca vor monitoriza atent evolutia programelor initiate de Banca Nationala a Ungariei astfel incat acestea sa nu contravina legislatiei in vigoare.

Finantarea monetara survine in momentul in care bancile centrale imprumuta statul din rezervele constituite sau cand se substituie autoritatii acestuia in derularea unor programe.

Ca stat membru UE, Ungaria face parte din Sistemul European al Bancilor Centrale, activitatea Bancii Nationale a Ungariei fiind supervizata de catre BCE.

#finantare monetara Ungaria, #monitorizare BCE Ungaria, #incalcare legislatie europeana Ungaria , #Uniunea Bancara