Sinca (BCR): Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea creste usor in 2014

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 17:48
1743 citiri
Sinca (BCR): Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea creste usor in 2014

Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea creste usor in 2014, la 1,2 - 1,3%, de la 1% in 2013, a declarat luni analistul - sef al BCR Eugen Sinca, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

"Cresterea usoara a deficitului de cont curent in 2014 este cauzata de imbunatatirea minora a investitiilor si a consumului, intr-un an in care creditarea in lei se va intensifica, dupa relaxarea politicii monetare a BNR. Oricum, Romania a trecut din 2013 intr-o zona sigura a balantei de plati, cu un deficit de cont curent mult sub nivelul de 4% din PIB ca medie a ultimilor trei ani, solicitat de procedura de monitorizare a dezechilibrelor macroeconomice ale Comisiei Europene", a explicat Eugen Sinca.

De asemenea, analistul - sef al BCR estimeaza ca randamentul obligatiunilor de stat pe 5 ani va creste cu aproape jumatate de punct procentual pana la finalul lui 2014, pe fondul retragerii stimulilor monetari ai FED si a cresterii inflatiei din semestrul al doilea.

"Cresterea pe care o prognozam in prezent este mai mica fata de cea pe care o prognozam acum cateva saptamani, iar factorul care ne-a determinat sa estimam o crestere mai lenta a randamentelor a fost emisiunea de obligatiuni in dolari, care acopera 10% din necesarul brut de finantare al Ministerului de Finante pe tot anul 2014 si face posibila diminuarea emisiunilor in lei pe piata interna", a mai spus Sinca.

Pentru acest an, analistul - sef al BCR estimeaza ca Romania ar putea inregistra o crestere economica de 2,3%.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit cont curent, #investitii romania, #creditarea populatiei , #Investitii