BCR: Cursul se va stabiliza la 4,35-4,4 lei/euro

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 19:56
1914 citiri
BCR: Cursul se va stabiliza la 4,35-4,4 lei/euro

BNR va mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric de 5,25% pentru tot restul anului 2012, iar cursul de schimb se va stabiliza, pe termen scurt, in intervalul 4,35-4,4 lei, estimeaza analistii BCR/Erste.

BNR va mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric de 5,25% pentru tot restul anului 2012, iar cursul de schimb se va stabiliza, pe termen scurt, in intervalul 4,35-4,4 lei, estimeaza analistii BCR/Erste.

Potrivit analistilor celei mai mari banci din Romania, decizia de miercuri a BNR, de a mentine dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii, a fost motivata de turbulentele de pe scena politica si de asteptarile privind o posibila crestere a inflatiei in a doua jumatate a acestui an.

In pofida desemnarii rapide a unui nou guvern, mediul politic ramane instabil, noteaza analistii BCR intr-o nota transmisa miercuri de Erste Group Research.

"Premierul desemnat Victor Ponta a prezentat marti numele ministrilor din viitorul Cabinet (...) Premierul desemnat nu s-a referit la probleme sensibile, precum cresterea salariilor din sectorul public, pensiile sau privatizarea companiilor de stat", se spune in analiza.

Nominalizarea prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu ca ministru al Finantelor si confirmarea lui Leonard Orban ca ministru al Afacerilor Europene sunt "vesti bune" pentru investitori, considera Erste.

Banca anticipeaza ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la 5,25% pentru tot restul anului, iar cursul leu/euro se va stabiliza in intervalul 4,35-4,4 pe termen scurt, scenariu sensibil insa la instabilitatea politica locala si la contextul european dificil.

Pe de alta parte, analistii companiei birtanice de consultanta Capital Economics considera ca decizia de miercuri a bancii centrale ar putea marca doar o intrerupere a ciclului de reducere a dobanzii de politica monetara, care va fi reluat dupa stabilizarea situatiei politice si a leului.

Astfel, BNR ar putea reduce dobanda in acest an cu inca 0,25-0,5 puncte procentuale, la 4,75-5%, spun analistii britanici.

Capital Economics impartaseste opinia Erste privind numirea lui Florin Georgescu, care, potrivit companiei, ar trebui sa calmeze pietele.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, pozitie anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu.

Banca centrala a redus dobanda cheie cu un punct procentual la cele patru sedinte CA care au avut loc in perioada noiembrie 2011 - martie 2012, iar rata este acum la un minim istoric.

Rata inflatiei a cazut la minime istorice din toamna anului trecut, dupa disparitia efectului de baza al majorarii TVA de la 19% la 24% in iulie 2010. In aceste conditii, banca centrala a inceput in luna noiembrie un ciclu de reducere a ratei dobanzii de politica monetara si de adecvare corespunzatoare a conditiilor lichiditatii.

Cotatiile monedei euro pe piata locala au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni. In aceste doua sedinte cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro, o crestere de aproximativ 1%.

Referinta publicata de BNR a atins miercuri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, in crestere cu 1,98 bani fata de nivelul de luni, deprecierea leului temperandu-se spre jumatatea zilei ca urmare a interventiilor indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor.

#BCR curs valutar, #BCR dobanda politica monetara, #analiza BCR curs valutar , #Management