Seful Erste: BCR va reveni pe profit in 2013

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 09:59
2108 citiri
Seful Erste: BCR va reveni pe profit in 2013
Sursa foto: Dcnews.ro

BCR, subsidiara din Romania a Erste Bank va reveni pe profit in 2013, a declarat seful grupului bancar austriac, Andreas Treichl, care a reafirmat angajamentul institutiei de a ramane pe piata din Ungaria.

"La ambele subsidiare (din Romania si Ungaria) au inceput programe cuprinzatoare si deja vedem primele efecte pozitive", a afirmat seful Erste. Acesta a adaugat ca programele se axeaza pe diverse aspecte, cum ar fi majorarea bazei de clienti, in cazul Ungariei, si imbunatatirea calitatii creditarii, in Romania, precum si imbunatatirea structurii de cost pentru ambele tari.

Bancile straine care activeaza pe piata din Ungaria se confrunta cu cea mai mare taxa bancara din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare in valuta si cresterea creditelor neperformante. Ungaria face parte din piata de baza a Erste, desi in acest an afacerea va fi afectata de taxe si va dura mai mult decat in cazul Romaniei sa revina pe profit, a explicat Andreas Treichl. Acesta s-a referit si la piata din Turcia, care nu este o piata de baza pentru Erste.

Pietele de baza ale Erste sunt Austria si partea de est a Uniunii Europene, sustine seful grupului bancar austriac.

In functie de modificarile ce vor fi impuse de autoritatile de reglementare si de cresterea economica in Europa Centrala si de Est, Erste intentioneaza sa plateasca dividende similare cu cele din trecut, care s-au situat intre 20 si 30%, a apreciat Andreas Treichl.

BCR a anuntat in 2012 concedieri si pierderi de sute de milioane de euro

In ianuarie, grupul bancar austriac Erste Group a anuntat ca a decis amortizarea fondului comercial al Bancii Comerciale Romane, dar si al altor participatii, cu aproximativ 300 milioane de euro (inainte de impozitare). Banca a precizat ca amortizarea se datoreaza primelor de risc mai mari ce determina cresterea ratelor de discount aplicate.

Erste a inregistrat pierderi de 206 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut in Romania, dar se asteapta ca aceasta subsidiara sa revina pe profit in acest an.

In decembrie, BCR a anuntat ca va concedia 1.600 de angajati - aproximativ 18% din totalul fortei de munca - din cauza conditiilor de piata. Erste sustine ca va pompa mai multi bani in subsidiara din Romania printr-o majorare de capital de aproape 111 milioane de euro

#profit BCR 2013, #creditare BCR 2013, #costuri BCR, #afaceri grup Erste , #Profit