Actionarii SIF Muntenia au aprobat vanzarea actiunilor BCR catre Erste

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 13:58
1424 citiri
Actionarii SIF Muntenia au aprobat vanzarea actiunilor BCR catre Erste

Actionarii SIF Muntenia (SIF4) au aprobat, joi, vanzarea actiunilor pe care societatea le detine la BCR, reprezentand 6% din capitalul bancii, catre grupul austriac Erste, au declarat pentru MEDIAFAX surse din actionariatul SIF.

Ne-au dat (Consiliului de Administratie - n.r.) mana libera sa mergem mai departe, sa continuam procesul. Puteau sa voteze impotriva si astfel ne blocau. Ei (unii actionari - nr.r.) au convocat AGA sa ne mandateze sa cerem listarea BCR, nu noi am vrut AGA, pentru ca nu era necesara, aveam deja acest drept.

Chiar daca am cere listarea ar fi sase de 1% sa se faca. Ne mai gandim ce vom face, asteptam si rezultatul votului de la AGA celelorlalte SIF-uri.

Daca pana pe 12 octombrie (cand expira perioada de amanare a listarii BCR -n.r.) nu se cere listarea, vom vedea ce vom face. Erste a acceptat acordul (anuntat saptamana trecuta- n.r.), iar SIF-urile trebuie sa spuna da sau nu.

Consiliile de administratie ale SIF-urilor au aprobat acordul (...) Asteptam sa vedem ce se intampla", a declarat pentru MEDIAFAX Petre Szel, presedintele CA si directorul general al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.

Pe ordinea de zi a AGA se afla mandatarea administratorului SIF Muntenia sa solicite pana cel tarziu la 13 octombrie listarea BCR, daca pana la aceasta data "nu se finalizeaza, negocierile privind o alta modalitate de valorificare a participatiei SIF Muntenia la Banca Comerciala Romana, in conformitate cu informarea prezentata de administratorul SIF Muntenia".

In informarea invocata se preciza ca listarea BCR ar fi o "solutie ultima", fiind invocate evolutia actiunilor Fondului Proprietatea si esecul ofertei secundare de la OMV Petrom.

Potrivit lui Szel, Consiliul de Administratie al SIF Muntenia are dreptul sa vanda in acest an un pachet reprezentand cu putin peste 3% din actiunile BCR, adica mai mult de jumatate din titluruile pe care le are SIF la banca, de 6%.

"Nu pot vinde tot pachetul odata, pentru asta am nevoie de mandatarea AGEA, iar o astfel de adunare poate vom incerca sa o convocam anul viitor", a mai spus el.

Totusi, intrunirea unei AGEA la SIF-uri, cu exceptia SIF Transilvania, este foarte greu de realizat intrucat conditiile minime de cvorum sunt mai ridicate decat la o adunare ordinara.

Chiar si adunarile ordinare s-au intrunit in ultimii ani doar la a doua convocare, cand nu mai era necesara prezenta a minim 50%+1, si cvorumul era redus.

Pentru convocarea AGEA la SIF-uri este nevoie de un cvorum de 75% la prima convocare, iar la a doua de 50% +1.

La prima convocare AGA de la SIF Muntenia, de miercuri, au participat actionari care detin doar 9,94% din capital, iar pentru derularea sedintei era necesara o prezenta de minim 50% din drepturile de vot plus unu.

Potrivit intelegerii facute de conducerea a patru SIF-uri cu grupul Erste, societatea de investitii financiare Muntenia ar putea incasa in schimbul a 6% din actiunile BCR 26 milioane euro cash si sa primeasca actiuni Erste evaluate in prezent la aproximativ 82 milioane euro.

Erste a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde actiuni BCR, reprezentand 24,12% din capital, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de grupul austriac.

Valoarea tranzactiilor de preluare a celor patru pachete de actiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

Pachetul de actiuni pe care fiecare dintre SIF l-ar primi la Erste reprezinta in prezent putin peste 1% din titlurile bancii austriece. Erste va emite actiuni noi pentru a face schimbul cu titluri BCR.

SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, a limitat si la aceasta AGA la 1% drepturile la vot ale actionarilor care actioneaza concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu, de la 1,89%. De asemenea, dreptul la vot a fost limitat la 1% pentru actionarii care actioneaza concertat cu fondul de investitii Broadhurst Investments Limited.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni sif muntenia, #listare bcr, #actiuni bcr, #erste, #bcr , #stiri BCR