AIPC: Listarea BCR la Bursa nu poate fi realizata la cererea SIF-urilor

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 11:49
1832 citiri
AIPC: Listarea BCR la Bursa nu poate fi realizata la cererea SIF-urilor

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) sustine, intr-un comunicat, ca listarea la bursa a BCR nu poate fi realizata la simpla cerere a SIF-urilor, intrucat Erste nu are o obligatie valabila de listare a BCR.

In urma publicarii acordului incheiat de SIF-uri cu Erste Group Bank AG la 21 august 2009 pentru amanarea listarii BCR, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital informeaza investitorii ca listarea BCR nu poate fi realizata la simpla cerere a SIF-urilor, intrucat Erste nu are o obligatie valabila de listare a BCR, precizeaza comunicatul.

Acordul dintre SIF-uri si Erste este lipsit de valoare juridica, intrucat SIF-urile si Erste au convenit o "amanare a listarii", care, juridic, incalca clauzele 13.2 lit. c) si h) din contractul de privatizare al BCR, sustine AIPC.

"Amanarea listarii nu era posibila in lipsa consimtamantului AVAS, care nu este parte in acord, sau in lipsa consimtamantului tuturor celorlalti actionari minoritari, in favoarea carora au fost prevazute clauzele de listare", se mai arata in comunicat.

Potrivit contractului de privatizare, incheiat de AVAS cu Erste in anul 2005, beneficiarii clauzelor de listare a BCR erau toti actionarii minoritari ai BCR si nu doar SIF-urile, astfel ca SIF-urile nu puteau dispune, impreuna cu Erste, modificarea dreptului si a termenului de listare prevazute prin contractul de privatizare in favoarea tuturor actionarilor minoritari ai BCR, potrivit AIPC.

In conformitate cu prevederile contractului de privatizare, listarea BCR trebuia initiata pana in anul 2009, astfel ca, dupa aceasta data, dreptul de a cere listarea este prescris, precizeaza Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital.

"Acordul dintre SIF-uri si Erste contine, pe de alta parte, o serie de conditionari pentru listarea BCR care permit blocarea facila a listarii printr-un arbitrar bine premeditat.

Listarea bancii este lasata la aprecierea subiectiva a unor factori precum posibilitatea de a vinde la 'un pret rezonabil' toate actiunile BCR care ar face obiectul ofertei publice de vanzare in cadrul listarii sau incheierea unui contract de consultanta intre BCR si firma de investitii internationala pentru evaluarea unei asemenea posibilitati. Este de observat ca termenul 'rezonabil' este susceptibil de interminabile interpretari si ca BCR nici macar nu este parte a acordului dintre SIF-uri si Erste", mentioneaza comunicatul AIPC.

Astfel, BCR, controlata de Erste, poate oricand sa refuze incheierea contractului respectiv de consultanta, cu efectul blocarii listarii, sustine AIPC.

"Pentru aceste motive, nu se poate trage decat concluzia ca fie SIF-urilor li s-a impus acest acord fara valoare juridica, fie ca SIF-urile au semnat acordul fara sa-l citeasca. In oricare dintre ipoteze, este regretabil ca SIF-urile, care pretindeau ca pot face posibila listarea BCR, au suprimat definitiv aceasta listare prin incheierea unui acord din care nu transpar decat clauzele amagitoare si interesul limitat al SIF-urilor de a-si urmari propriul profit, cu ignorarea intereselor pietei de capital care le intemeiaza. Din aceasta cauza, SIF-urile sunt singurele care poarta raspunderea acestui esec pentru intreaga piata de capital si le recomandam ca, in actiunile viitoare, sa apeleze la profesionistii autentici din piata de capital pentru a-si proteja propriile interese si, odata cu ele, pe cele ale pietei", se mai arata in comunicat.

Listarea BCR este astfel complet compromisa si depinde exclusiv de bunavointa EGB Ceps Holding Ghmb, succesorul Erste, si de o eventuala interventie a statului roman, prin AVAS, potrivit comunicatului.

Presedintele executiv al Grupului Erste, Andreas Treichl, a declarat, cu o luna in urma, ca subiectul listarii BCR la BVB este unul inchis si ca va face tot posibilul pentru a o evita, altfel calitatea Grupului Erste ar putea fi afectata.

Grupul Banca Comerciala Romana a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 82 milioane lei (19,7 milioane euro) in al doilea trimestru din 2011, in urcare cu 7,8% fata de trimestrul anterior, continuand trendul crescator inregistrat in acest an, a anuntat vineri banca.

Potrivit bancii, profitul net consolidat dupa taxe si interese minoritare a continuat sa creasca trimestrial urmand declinului sever din semestrul al doilea din 2010. In contextul dat, profitul net pentru prima jumatate a anului 2011 se ridica la 158,2 milioane lei (37,8 milioane euro), ceea ce este aproximativ o treime din rezultatul din primul semestru al anului trecut, in special din cauza venitului operational net scazut si provizionarii inca ridicate. Rentabilitatea capitalului se situa la 4,4% la sfarsitul lunii iunie 2011, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de primele trei luni ale acestui an.

#bcr, #listare, #erste, #listare bursa bcr, #sif , #stiri BCR