Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analistii recomanda prudenta la cumpararea de valuta

Analistii recomanda prudenta la cumpararea de valuta
Persoanele care doresc sa cumpere valuta in urmatoarea perioada ar trebui sa manifeste prudenta. Analistii se asteapta ca, in urmatoarele zile, dolarul sa se aprecieze fata de moneda europeana. De altfel, saptamana trecuta, dolarul american s-a apreciat fata de leu cu mai putin de 10 bani.A"Aceasta miscare a fost suficienta pentru a depasi pragul de 3 lei si pentru a se mentine permanent deasupra sa. Pentru ca ne asteptam ca in cursul zilelor urmatoare moneda americana sa se aprecieze fata de euro, credem ca cel mai probabil si cursul dolar-RON va creste, insa cu moderatieA", estimeaza analistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest. Aprecierea euro a fost destul de accelerata saptamana trecuta, cursul euro-RON crescand cu mai mult de 1% pe parcursul a doar cinci sedinte de tranzactionare. A"Probabil ca aceasta miscare destul de brutala a determinat si reactia oficialilor BNR, care au «amenintat» piata ca, daca euro va mai creste, este posibil sa intervina pentru a vinde valuta si a calma volatilitatea excesivaA", apreciaza sursa citata.
Cat priveste piata dobanzilor, aici situatia pare mai calma. Pe piata externa, Banca Centrala a SUA ( FED) a majorat la 4% rata de referinta a dobanzii la dolar, in timp ce Banca Centrala Europeana a mentinut la 2% dobanda la euro. Banca Nationala a Romaniei a explicat saptamana trecuta prezenta sa redusa in piata pentru sterilizarea lichiditatilor in lei prin costul ridicat al acestor operatiuni care vor face probabil ca anul acesta balanta veniturilor si cheltuielilor BNR sa fie negativa. A"Este de asteptat asadar ca dobanzile pentru depozitele in lei sa ramana in continuare la niveluri scazuteA", sustine sursa citata. Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor au declarat ca se asteapta la usoare cresteri ale dobanzilor la depozite pe parcursul lunilor urmatoare, astfel ca, in ansamblu, nivelul real al acestora sa redevina pozitiv si astfel populatia sa fie din nou stimulata sa economiseasca. A"Cum se va realiza insa acest deziderat nu ne este prea clar la momentul actual, data fiind reticenta bancherilor de a-si diminua profiturile in favoarea unor credite mai ieftine sau a unor dobanzi mai ridicate pentru deponentiA", apreciaza analistii KTD Invest.

Dupa ce bursa a trecut printr-o perioada de scaderi de mare amploare, aproape toate fondurile diversificate si cele de investitii orientate catre actiuni au consemnat, saptamana trecuta, variatii negative semnificative. Cel mai mult au scazut fondurile cu expunere importanta pe actiuni cotate, in timp ce fondurile ale caror administratori s-au dovedit mai prudenti in aceasta perioada au marcat scaderi de pana la 2%. In aceste conditii, evolutii pozitive au avut fondurile monetare si cele orientate cu preponderenta catre instrumente cu venit fix - depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni municipale si corporative. Cea mai ridicata crestere a apartinut fondului deschis de investitii BCR Clasic, administrat de BCR Asset Management. Cat priveste piata bursiera, analistii recomanda prudenta sporita pentru A"amatoriiA" de actiuni SIF, mai ales daca vor aparea informatii privind vanzarea BCR.

Loredana VOICULESCU

Gandul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 745 ori