Analistii BCR estimeaza reducerea in continuare a dobanzilor la lei

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 14:54
1667 citiri
Analistii BCR estimeaza reducerea in continuare a dobanzilor la lei

Analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) estimeaza ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce in continuare, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce va genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala.

"Rata inflatiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5%, la inceputul anului 2014, iar dobanda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza in jurul nivelului de 3% in 2014. Reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o masura care va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor in moneda nationala", arata analistul-sef al BCR, Eugen Sinca.

Nerezidentii au ajuns sa detina un sfert din obligatiunile guvernamentale in lei si iesirea lor de pe piata, chiar si partiala, poate produce o depreciere a leului in raport cu euro. Dupa 2014 am putea asista la variatii ale leului in intervalul 4,3-4,7 socurile de pe pietele financiare fiind resimtite mai mult pe piata valutara si mai putin pe piata monetara, explica Sinca.

BCR este prima banca din Romania care a luat decizia sa acorde credite preponderent in moneda nationala, incepand din octombrie 2012, asumandu-si rolul de formator de piata in ceea ce priveste creditarea garantata in lei. Banca a efectuat reduceri succesive de costuri in vederea sustinerii creditarii in moneda nationala, astfel incat sa inlesneasca optiunea naturala a clientilor pentru contractare a unui credit in moneda in care realizeaza veniturile, respectiv lei versus euro, explica analisii.

Portofoliul BCR pe segmentul de credite ipotecare si imobiliare standard (exclusiv Prima Casa), acordate in lei, s-a multiplicat de aproximativ 2,5 ori, comparativ cu 15 octombrie 2012.

Banca Comerciala Romana, membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, cu active de peste 16 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanzi credite lei, #dobanzi interbancare lei, #rata inflatie, #prognoza dobanda credite , #stiri BCR