Anghel (BCR): Dobanda de politica monetara s-ar putea situa in 2011 la 5,75%

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 15:33
1400 citiri
Anghel (BCR): Dobanda de politica monetara s-ar putea situa in 2011 la 5,75%

Dobanda de politica monetara s-ar putea situa in 2011 la nivelul de 5,75%, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de nivelul actual de 6,25%, iar rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, a declarat marti economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel.

"Credm ca la finele anului 2011, dobanda de politica monetara s-ar putea situa la nivelul de 5,75%, in scadere cu 0,5 puncte procentuale, deci o reducere de mica amplitudine, iar in cazul rezervelor minime obligatorii credem ca exista spatiu de scadere undeva cu 5 puncte procentuale, in special la valuta, pe masura ce si proiecte majore in economie vor trebui sa inceapa sa fie finantate", a spus Lucian Anghel.

Raportul "Romania - Sub semnul austeritatii", publicat luni de banca, indica pentru 2012 o dobanda de politica monetara de 5,25%. "Daca ne uitam asupra politicii monetare si ROBOR, vedem aceasta tendinta descrescatoare.

Randamentele la care se imprumuta Ministerul Finantelor sunt mult mai reduse decat ceea ce se intampla in urma cu 12 luni. Noi consideram ca este posibila o relaxare a politicii monetare in cursul anului 2011. Colegii mei considera ca este posibil ca pana la finalul lui 2011 sa vedem chiar si o usoara reducere a dobanzii de politica monetara fata de nivelul actual. De asemenea, ne asteptam sa vedem rezervele minime obligatorii usor reduse", a declarat Lucian Anghel.

Economistul-sef al BCR sustine ca o crestere economica de 1,2 % in 2011 ar trebui cumva sustinuta din relaxarea politicii monetare, singura care poate sa fie in 2011 anticiclica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
#dobanda politica monetara, #crestere, #ecomonica, #bcr , #stiri BCR