Anghel (BCR): O majorare a fiscalitatii ar trimite Romania in al treilea an de scadere economica

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 17:15
1438 citiri
Anghel (BCR): O majorare a fiscalitatii ar trimite Romania in al treilea an de scadere economica

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, a declarat luni ca o majorare a fiscalitatii ar putea trimite Romania in al treilea an de scadere economica, iar autoritatile ar trebui sa-si concentreze atentia pe investitii care genereaza venituri la buget si creeaza noi locuri de munca, relateaza NewsIn.

"Nu trebuie sa facem greseli majore, mai ales pe partea de fiscalitate. O majorare a fiscalitatii practic ar putea trimite Romania in al treilea an de scadere economica.

Dar, asa cum vedem in momentul de fata, cred ca e foarte putin probabil, cel putin din ce am vazut cu privire la propunerea de buget.

Economia inca nu este complet refacuta si practic acest lucru nu ar fi de dorit.

Am fi unici din acest punct de vedere in Uniunea Europeana", a declarat Lucian Anghel.

Economistul-sef al BCR sustine ca economia a suferit in 2009 - 2010 si ar fi de dorit ca orice modificare fiscala "sa nu arate ca am suferit degeaba prin influenta negativa".

Potrivit acestuia, consolidarea ar trebui continuata in principal prin realizarea de investitii care sa determine venituri in crestere.

"In momentul de fata, majorarile de venituri au fost realizate prin majorarea de taxe si impozite in general.

Cred ca ar trebui sa ne concentram atentia mai mult catre investitii si sa nu mai taiem cheltuielile de investitii, cheltuielile de capital in principal, asa cum le-am vazut taiate si in 2009 si in 2010, fiinda aceste investitii la randul lor determina venituri care se intorc la buget, cresc locurile de munca in sistem.

Pentru taierea de cheltuieli este suficient spatiu pe alte zone. Pe partea de venituri ai nevoie de acele masuri de relansare economica capabile sa genereze mai multe venituri, inclusiv o colectare mai buna", a spus Lucian Anghel.

Reprezentantul BCR este de parere ca avem nevoie "ca de aer sa revenim pe crestere economica, pentru ca ajuta in continuare consolidarii fiscale".

Rotrivit raportului "Romania - Sub semnul austeritatii", publicat luni de banca, deficitul bugetului consolidat ca procent din PIB in standarde locale va fi de 6,8% in 2010 si de 5,2% in 2011, urmand ca in 2012 sa coboare la 4%.

Anterior, in raportul "Romania - Momentul adevarului", publicat in august de catre BCR, analistii bancii estimau un deficit de 7% in 2010 si de 5,3% in 2011, respectiv de 4,2% in 2012. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anghel, # bcr, # scadere, # economica , #stiri BCR