Anghel (BCR): Romania ar putea emite eurobonduri in 2010

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 14:37
1817 citiri
Anghel (BCR): Romania ar putea emite eurobonduri in 2010

Romania ar putea emite in 2010 obligatiuni in euro de pana la 1,5 miliarde euro, in conditiile in care nu se poate baza doar pe sursa interna de finantare a deficitului, a declarat miercuri economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, citat de NewsIn.

"Sunt sanse destul de mari ca Romania sa emita eurobonduri in 2010.

Avem nevoie de aceasta finantare, dar depinde de costuri. Nu putem sa ne bazam numai pe sursa interna in 2010 pentru finantarea deficitului", a explicat Anghel, care a adaugat ca este esential sa fie luata o astfel de masura pentru a castiga increderea investitorilor.

In noiembrie, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, declara ca Romania nu va mai face emisiunea de obligatiuni in euro in acest an, motivand ca Finantele vor sa astepte detensionarea situatiei politice.

Aceasta ar urma sa fie facuta in 2010, insa "nu neaparat in ianuarie".

El a subliniat ca nu este importanta doar scaderea primei de risc de tara (marja la CDS-uri), ci trebuie tinut cont si de banii disponbili din piata.

Emisiunea de euroobligatiuni anuntata de Finante are o valoare indicativa cuprinsa intre 500 milioane euro si 1,5 miliarde euro, cu o maturitate cuprinsa intre cinci si sapte ani, iar valoarea finala a acesteia va fi stabilita, in functie de conditiile existente in piata si de necesitatile de finantare ale bugetului de stat.

Ministerul Finantelor a selectat la inceputul lui septembrie bancile HSBC, Deutsche Bank si EFG Eurobank pentru a asigura plasarea si distributia catre investitori a emisiunii de euroobligatiuni. 

#anghel, # bcr, # romania, # eurobonduri , #stiri BCR