ASF sesizeaza DIICOT in cazul fraudei de la Harinvest

Marti, 18 Martie 2014, ora 09:14
1995 citiri
ASF sesizeaza DIICOT in cazul fraudei de la Harinvest

ASF a sesizat DIICOT pentru manipularea pietei de capital de catre un fost broker de la BCR si in legatura cu suspiciuni legate de trei angajati ai bancii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central si cu 7.000 lei patru angajati ai SSIF Broker, in cazul Harinvest.

Masurile si sanctiunile au fost decise luni de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la finalul operatiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central in privinta implicarii acestora in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea. Controalele au inceput pe 8 ianuarie si au vizat tranzactiile realizate in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013 in cazul BCR si Depozitarul Central, iar la SSIF Broker in perioada septembrie 2012 - noiembrie 2012, potrivit unui comunicat transmis, luni, de ASF.

In cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vandut actiunile din portofoliile a 48 de clienti pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzactionarea de produse structurate emise de Erste si SSIF Broker. BCR si SSIF Broker au fost contraparti in tranzactii derulate de brokerul de la Harinvest.

In privinta Bancii Comerciale Romane, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzactiile de tip sell-out (vanzare fortata, cand un broker nu poate deconta tranzactiile - n.r.), precum si cele corelate cu acestea, derulate de banca in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest.

"ASF a concluzionat ca persoane din cadrul societatii (BCR -n.r.), prin actiunile intreprinse, au realizat tranzactii care au dat semnale false si au indus in eroare investitorii si posibilii investitori in legatura cu cererea si oferta de actiuni pentru un numar de 9 emitenti si au mentinut la un nivel anormal pretul actiunilor pentru doi dintre cei noua emitenti (in raport cu pretul istoric inregistrat de aceste actiuni in perioada anterioara), realizand astfel actiuni de manipulare a pietei. Prin urmare, ASF a decis sa sesizeze PICCJ - DIICOT pentru savarsirea faptei de manipulare a pietei pentru o persoana care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF in cadrul BCR; existenta unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajati din cadrul BCR la realizarea actiunii de manipulare a pietei", se arata in comunicatul transmis de ASF.

Brokerul de la BCR este cel mai probabil Dan Deak, concediat de banca in urma scandalului Harinvest, izbucnit in luna noiembrie a anului trecut.

In sesizarea DIICOT, ASF prezinta si indiciile privind manipularea pietei de catre o persoana care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF (agent pentru servicii de investitii financiare - n.r.) in cadrul Harinvest, fara sa precizeze numele acesteia.

Autoritatea mentioneaza ca va urmari implementarea de catre BCR a propriilor masuri anuntate cu privire la reglementarile interne.

ASF a aplicat luni si o amenda, de 10.000 de lei directorului general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu, in cazul fraudei de la Harinvest, deoarece "nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central si nu a dispus masurile necesare pentru respectarea de catre Harinvest a prevederilor Codului".

Controlul derulat de ASF a constatat ca "Depozitarul Central nu a efectuat verificari si nu a obtinut informatii referitoare la tranzactia initiala de cumparare si data decontarii acesteia cu ocazia confirmarii, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB - operator de piata, a necesitatii introducerii in sistemul de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti a tranzactiilor de sell-out speciale initiate de SSIF Harinvest si decontate in patru zile de decontare, prin prisma indeplinirii tuturor conditiilor cerute de prevederile (...) Codului Depozitarului Central", se arata in comunicatul ASF.

Cazul investitorilor pagubiti de la Harinvest, in atentia ASF

Cazul investitorilor pagubiti de la Harinvest a intrat in atentia ASF si ulterior a organelor de cercetare penala, dupa ce Depozitarul Central a folosit, la jumatatea lunii noiembrie, 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pentru decontarea unor tranzactii intermediate de Harinvest, intrucat firma de brokeraj nu a avut banii respectivi in cont in data decontarii.

Depozitarul a recuperat banii de la Harinvest, care a fost nevoit sa vanda actiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizati din rezerv fondului de garantare.

Potrivit Depozitarului Central, Harvinvest a confirmat ca detine acordul clientilor pentru tranzactii sell-out speciale pe contul clientilor sai, prin completarea si semnarea documentelor aferente acestor operatiuni. Operatiunile sell-out nu au fost impuse, adica nu au fost dispuse de Depozitar.

Brokerul de la Harinvest Maria Voinea este suspectata de DIICOT ca a falsificat notificari catre Depozitarul Central si in care figura ca clientii si-ar fi dat acordul pentru tranzactiile sell out.

ASF a dispus, luni, ca in cel mult 90 de zile, Depozitarul Central sa modifice unele prevederi din Codul sau, conform unor cerinte ale ASF, pentru evitarea unor situatii similare.

In privinta SSIF Broker, ASF a aplicat amenzi in valoare cumulata de 7.000 de lei. Directorul general Grigore Chis a fost amendat cu 2.000 de lei, sanctiuni similare fiind aplicate si directorului general adjunct, Florica Zoicas-Ienciu, si reprezentantului compartimentului de control intern Oana Tudor. Un alt reprezentant al compartimentului de control intern, Rares Florian Bodea, a fost amendat cu 1.000 de lei.

"Controlul a fost initiat in data de 8 ianuarie 2014 in scopul verificarii unor aspecte privind tranzactiile de tip sell-out, precum si cele corelate cu acestea, derulate de societate in perioada septembrie 2012 - noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest. Constatarile controlului: neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotarari a Consiliului de Administratie al SSIF Broker; nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operatiunile cu instrumente financiare cu risc scazut; existenta unor neconcordante intre momentul tranzactiilor asa cum a fost inregistrat in sistemul ARENA si momentul tranzactiilor asa cum a fost inscris in confirmarile de executare a ordinelor; nerespectarea reglementarilor operatorului de piata referitoare la notificarea modificarilor intervenite in Cadrul Anexei 3 la Codul BVB", se arata in comunicatul transmis de ASF.

Autoritatea mentioneaza ca "in perioada imediat urmatoare" va initia modificari ale legislatiei primare care sa permita aplicarea de sanctiuni contraventionale adecvate daca angajatii Depozitarului Central si ai "intermediarilor institutiilor de credit" nu respecta reglementarile proprii.

Pana la data de 12 martie, la ASF au fost inregistrate 48 de petitii formulate, in mod individual, de catre fosti clienti ai Harinvest, care reclama vanzarea frauduloasa de catre firma de brokeraj a portofoliului de actiuni detinute, precum si faptul ca banii nu se regasesc nici in conturile clientilor si nici in conturile Harinvest.

"Nu ne putem pronunta cu privire la cuantumul "prejudiciului" avand in vedere faptul ca la acest moment este vorba despre sume pretinse de persoanele in cauza (potrivit propriilor calcule si evidente) si nu sume stabilite in mod cert", se arata intr-un raspuns transmis de ASF la solicitarea MEDIAFAX.

La jumatatea lunii decembrie, ASF a retras autorizatia de functionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei si a interzis mai multor angajati sa mai activeze pe piata de capital intre trei si cinci ani. Maria Voinea a fost amendata cu 100.000 de lei de ASF si i s-a interzis sa mai activeze timp de cinci ani pe piata de capital.

Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sanctionata cu 338.500 de lei, suma redusa partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocand si de aceasta data o eroare de redactare. Valoarea cumulata a amenzilor dictate de ASF a scazut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.

Vicepresedintele ASF Mircea Ursache afirma in luna februarie ca Fondul de compensare a investitorilor trebuie accesat pentru a-i despagubi pe pagubitii de la Harinvest. Despagubirile sunt limitate la 20.000 de euro de persoana.

La finalul anului trecut, Fondul dispunea de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare, insa poate transfera banii doar daca ASF a constat ca Harinvest nu dispune de resurse financiare pentru restituirea activelor clientilor. Fondul poate compensa si daca o autoritate judiciara a emis o hotarare definitiva prin care este suspendata posibilitatea investitorilor de a-si exercita drepturile cu privire la valorificarea creantelor asupra respectivei societati.

Harinvest este controlata de presedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), si alte doua persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) si Dumitru Craciunescu (23,04%).

#frauda Harinvest, #broker piata capital Romania, #broker BCR, #ASF sesizeaza DIICOT , #stiri BCR