Aurul, cea mai buna investitie?

Luni, 06 Iulie 2009, ora 13:44
3115 citiri
Aurul, cea mai buna investitie?

Pe fondul deprecierii dolarului american, moneda de referinta la nivel international, aurul ramane cea mai profitabila investitie pe termen lung.

Avand in vedere criza economica, schimbarea rapida a valorilor diverselor monede internationale si dorinta unor state puternice, precum China, de a renunta la dolar drept moneda pentru rezerve, aurul este un refugiu sigur pentru pastrarea averilor, sunt de parere specialistii de la Erste, actionarul majoritar al BCR.

In Romania, pretul de referinta pentru gramul de aur, stabilit de Banca Nationala a Romaniei, se invarte, in prezent, in jurul valorii de 90 de lei, sub varfurile de peste 100 de lei, din lunile februarie - martie. Cresterea este, insa, semnificativa fata de nivelul anului 2007, cand un gram de aur costa, in medie, 55 de lei.

La nivel international, pretul aurului a crescut cu 7 procente in dolari si 8 procente in euro, in 2009, pana acum. Pretul mediu pe anul trecut a fost de 872 de dolari pe uncie (28,3 grame), cu 25% mai ridicat decat nivelul din 2007, cand o uncie costa 650 de dolari. Incepand din 2001, aurul s-a apreciat constant, cu aproximativ 16 procente anual.

In prezent, o uncie de aur se tranzactioneaza la 950 de dolari, iar, pana la sfarsitul anului, analistii Erste sunt de parere ca pretul va trece de 1.000 de dolari/uncie.

Unul dintre motivele pentru care pretul aurului continua sa creasca este si cantitatea limitata de aur existenta. Dolarii, de exemplu, pot fi tipariti la nevoie, ceea ce le scade valoarea. In schimb, nimeni nu a reusit sa produca aur, inca, de aici si valoarea sa.

La ce foloseste aurul?

In general, cand ne gandim la aur, ne gandim automat la bijuterii, o piata in scadere, din cauza crizei economice.

Insa aurul are multe alte intrebuintari, fiind folosit la constructia satelitilor, in industria energiei regenerabile solare sau de vant, in constructia computerelor si in tehnologia laser, datorita calitatilor sale unice.

De asemenea, aurul are multe avantaje, printre care se numara faptul ca e portabil si usor de transportat, aproape indestructibil, usor de identificat, are o valoare mare pe greutate si volum si este acceptat drept moneda de schimb universala.

De la inceputul crizei, cand dolarul a fost lovit din plin, odata cu prabusirea sistemului financiar american, bancile centrale din toata lumea s-au intrecut in cumpararea aurului, pentru ca este singurul ce nu depinde de o tara anume.

Din anul 2000, productia mondiala de aur a scazut de la 2.620 de tone la 2.416 tone, iar pretul a crescut cu mai mult de 250 de procente.

De asemnea, s-au intesificat eforturile de reciclare a aurului, de la 629 de tone reciclate in 2000, ajungandu-se la 1.218 tone de aur, in 2008. In acelasi timp, bancile centrale au scazut vizibil vanzarile de aur, de la 479 de tone, la 246 de tone.

Potrivit analistilor Erste, in urmatorii aproximativ zece ani, pretul aurului ar putea urca pana la 2.300 de dolari/uncie, datorita schimbarii atitudinii bancilor centrala, dorintei Chinei - despre care majoritatea economistilor cred ca va depasi SUA din punct de vedere economic - de a acumula rezerve in aur cat mai insemnate, cerintei mari de aur in piata si fragilitatii geopolitice, din cauza careia nici o tara nu isi doreste sa fie dependenta de o anumita moneda.

#aur, # investitii, # dolar, # china, # rezerve, # preturi , #stiri BCR