BCR a modificat proiectia de inflatie pentru finalul acestui an la 3,3%

Vineri, 02 August 2013, ora 14:20
1389 citiri
BCR a modificat proiectia de inflatie pentru finalul acestui an la 3,3%

Banca Comerciala Romana (BCR) a modificat proiectia de inflatie pentru finalul acestui an la 3,3%, a declarat Eugen Sinca, analist sef, BCR si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

"Noua noastra estimare de inflatie este de 3,3% pentru finalul anului 2013, in interiorul tintei BNR si usor sub previziunea anterioara de 3,6%. Principalul element care ne-a determinat sa modificam estimarea de inflatie pentru 2013 este productia agricola foarte buna din aceasta vara", a spus Sinca pentru Agerpres.

Pe de alta parte, acesta crede ca reducerea TVA pentru paine va avea numai un efect marginal asupra inflatiei din septembrie, datorita zonei nefiscalizate de pe piata produselor alimentare si tendintei comerciantilor de a pastra preturile constante.

"Credem ca transmisia scaderii TVA in pretul final al painii va fi in jur de 25%, ceea ce inseamna ca inflatia anuala din septembrie se va reduce cu aproximativ 0,2 puncte procentuale fata de scenariul mentinerii pretului constant la paine. Daca ne uitam la vara anului 2010 cand TVA-ul a fost majorat la 24%, transmisia initiala in preturile de consum a fost de 61%, deci tot o transmisie incompleta", a mai afirmat analistul sef al BCR.

In ceea ce priveste masura amanarii unui numar de certificate verzi pentru electricitate, acesta a spus ca trebuie privita in contextul majorarii pretului administrat al electricitatii si al gazelor conform unui calendar agreat cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, impactul final fiind o usoara crestere a preturilor.

"Estimarea de inflatie pentru august este de 4,3% iar pentru septembrie 3,1%, scadere determinata mai ales de un efect de baza", a precizat Sinca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata inflatie 2013, #prognoza BCR inflatie, #reducere TVA paine , #stiri BCR