BCR aliniaza comisioanele de rambursare anticipata conform UE

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 13:28
1762 citiri
BCR aliniaza comisioanele de rambursare anticipata conform UE

Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca de pe piata dupa active, a aliniat comisionul de rambursare anticipata pentru creditele negarantate nou acordate, de tip Divers, Motor si Practic, la prevederile Directivei europene nr. 48/2008, limitand nivelul comisionului la 1%, informeaza NewsIn.

Astfel, incepand de marti, BCR va implementa un comision de rambursare anticipata de 1% din suma rambursata in avans, respectiv 0.5%, daca rambursarea anticipata are loc in ultimul an al contractului de credit, dar nu mai putin de 65 lei, pentru creditele negarantate cu dobanda fixa.

De asemenea, banca va elimina comisionul de rambursare anticipata pentru creditele negarantate cu dobanda variabila.

Prin aplicarea prevederilor Directivei, consumatorul are dreptul de a se elibera in orice moment, partial sau total, de obligatiile fata de banca.

Totodata, creditorul este indreptatit sa solicite o compensatie pentru costurile legate direct de rambursarea anticipata a creditului, cu conditia ca rambursarea anticipata sa intervina intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului este fixa.

In situatia in care, pentru creditele negarantate cu dobanda fixa, diferenta dintre rata dobanzii initiale si rata dobanzii la care banca poate acorda credite la momentul la care intervine rambursarea anticipata depaseste nivelul stabilit initial pentru comisionul de plata anticipata, banca isi rezerva dreptul de a ajusta corespunzator nivelul acestui comision.

Noul comision se aplica numai creditelor negarantate nou acordate si nu are impact asupra creditelor negarantate aflate in sold.

Pentru acestea din urma, la rambursarea anticipata se va percepe comisionul de rambursare anticipata stipulat in contractul de credit initial semnat de client.

Eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu garantii imobiliare si la cele care nu au acest tip de garantie reprezinta o prioritate pentru guvern.

"Un proiect la care tin foarte mult, pentru ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani, il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC cu sprijinul Consiliului Concurentei, ce vizeaza eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare. (...)

Ne propunem sa adoptam aceasta propunere, extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantii imobiliare, cat si asupra celor fara acest tip de garantie", a declarat saptamana trecuta premierul Emil Boc, la prezentarea bilantului Consiliului Concurentei.

Primul ministru a spus ca masura urmareste cre?terea concurentei dintre banci, iar clientii bancilor vor beneficia de dobanzi mai mici ?i nu vor mai fi "captivi unui credit defavorabil pentru 20 de ani". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bcr, #comision, #rambursare, #ue , #stiri BCR