BCR anuleaza modificarile aduse in OUG 50 la creditele date pana in iunie 2010

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 14:48
1808 citiri
BCR anuleaza modificarile aduse in OUG 50 la creditele date pana in iunie 2010

BCR anuleaza actele aditionale impuse de OUG 50 pentru modificarea contractelor de credit semnate pana la data de 21 iunie 2010, care au intrat in vigoare in septembrie 2010 fara a fi semnate de populatie, si revine la aplicarea unei dobanzi de referinta interna, raportata la indici independenti, potrivit Mediafax.

"In conformitate cu prevederile legale in vigoare, Banca Comerciala Romana a decis denuntarea actului aditional de aliniere la prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 50/2010 a contractelor de credit pentru consumatori cu dobanda de referinta interna BCR (administrata/revizuibila semestrial/variabila) semnate inainte de 21.06.2010.

Decizia bancii a vizat evitarea interpretarilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferenta contractelor de credit convenite de comun acord de catre banca si clienti la momentul semnarii", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.

Oficialii BCR au mentionat ca denuntarea actelor aditionale inseamna incetarea efectelor acestora.

"In beneficiul transparentei si al clientilor sai, BCR va aplica, insa, principiile OUG 50/2010 si la contractele de credit pentru consumatori semnate inainte de 21.06.2010, cu dobanda de referinta interna BCR (administrata, revizuibila semestrial, variabila).

Astfel, rata dobanzii va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta independenti ROBOR la 6 luni/EURIBOR la 6 luni/LIBOR la 6 luni.

Pentru orice modificare a nivelului de dobanda datorita variatiei indicilor de referinta, clientii vor fi informati prin SMS sau prin scrisoare", se precizeaza in comunicat.

Nivelul total al comisioanelor lunare se mentine, iar acestea se vor identifica printr-un singur comision lunar de administrare credit care cuprinde si comisionul de urmarire risc.

Comisionul de rambursare anticipata a fost eliminat pentru creditele cu dobanda variabila si limitat la 1% pentru imprumuturile cu dobanda fixa, in conformitate cu cerintele OUG 50.

"In acelasi timp, clientii care opteaza pentru a mentine strict conditiile contractului initial, pot solicita aceasta in mod explicit la unitatile teritoriale unde au contractat creditul BCR", precizeaza banca.

 

#acte aditionale oug 50, #bcr, #credite , #stiri BCR