BCR BpL incepe sa dea credite din 2010

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 14:12
3450 citiri
BCR BpL incepe sa dea credite din 2010

BCR Banca pentru Locuinte va incepe sa dea credite de anul viitor, dupa ce in 2009 a incheiat 80.000 de noi contracte de economisire-creditare, si estimeaza ca va trece pe profit cu circa 6 luni mai devreme decat planuia, la jumatatea lui 2011, potrivit presedintelui bancii, Alexandru Ciobanu, informeaza NewsIn.

BCR BpL va incheia la finalul lui 2009 primul an intreg operational, in conditiile in care banca si-a inceput activitatea la jumatatea lui 2008. Dupa 18 luni de activitate, BCR BpL va incepe astfel sa acorde si credite, estimand pentru primul an un volum al imprumuturilor acordate de circa 100 milioane lei.

"In aceasta valoare, avem in vedere toate cele 3 produse de creditare pe care le vom lansa: bauspar, creditul anticipat si cel intermediar. Creditul bauspar va avea probabil cea mai mica valoare, pentru ca e nevoie de 18 luni de economisire", a spus Ciobanu.

El a adaugat ca dobanzile la credite se vor incadra intre 5-6% pe an si vor fi fixe pe toata perioada creditarii.

Economii atrase de 160 milioane lei in 2009, primele de la stat vor fi de 40 milioane lei

BCR BpL estimeaza ca va incheia anul 2009 cu aproximativ 80.000 de noi contracte, suma contractata ridicandu-se astfel la 2,3 miliarde lei.

"Daca ne uitam la totalul contractelor de cand ne-am inceput activitatea, ajungem la 130.000 de contracte, in suma totala de 3,1 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa jumatate din piata. Valoarea medie a contractului a crescut, de asemenea, de la 10-15.000 lei anul trecut la 29.000 lei anul acesta", a mai spus Ciobanu.

Totalul economiilor atrase de banca in 2009 se va ridica la circa 160 milioane lei, in timp ce, in 2008, banca a atras circa 20 milioane lei.

"Daca ne uitam la ultimii ani, am asistat la un boom al creditarii, iar acum am intrat intr-o perioada de instabilitate financiara. Constatam si modificarea perceptiei clientilor, o orientare catre economisire. Depozitele au crescut de la o luna la alta, iar in ultimele doua luni am atins nivelul maxim al anului", a comentat Ciobanu.

Astfel, banca a atras in noiembrie economii de 25-30 milioane lei si se asteapta ca in decembrie sa ajunga la 50 milioane lei, dupa ce in restul lunilor media economiilor atrase a fost de 15-16 milioane lei, a mai spus presedintele bancii.

Pe fondul unor depozite mai mari atrase de la populatie, BCR BpL se asteapta la cresterea volumului primelor de la stat ce vor fi acordate anul viitor, la circa 40 milioane lei, fata de 3,3 milioane lei in 2008.

BCR BpL va trece pe profit la jumatatea lui 2011

Banca si-a imbunatatit astfel si estimarea privind pierderile ce vor fi inregistrate in 2009 si considera ca va trece pe profit la jumatatea lui 2011, in conditiile in care, anterior, prognoza intrarea pe profit la finalul lui 2011.

Pentru 2010, BCR BpL prognozeaza "o crestere sustinuta si sa avem circa 70-75% din piata, dupa ce ne vom apropia de un sfert de milion de contracte", spune Ciobanu.

"In Cehia, peste 50% din populatie are contracte de economisire-creditare, iar in Austria peste 60%, in timp ce, in cazul Romaniei, procentul este de 1%. In mod clar am putea ajunge la 10% din populatie in 4-5 ani, ceea ce inseamna circa 2 milioane clienti", considera Ciobanu.

In aceste conditii, presedintele bancii spune ca, in momentul in care piata "isi va dovedi atractivitatea", alte una sau doua banci ar putea intra pe piata, "insa nu mai devreme de un an sau doi".

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#bcr, #bpl, #locuinte, #credite, #profit , #stiri BCR