BCR, cea mai mare banca, nu intra in "Prima casa" fara modificarea conventiei de garantare

Luni, 20 Iulie 2009, ora 09:09
1810 citiri
BCR, cea mai mare banca, nu intra in "Prima casa" fara modificarea conventiei de garantare

Un grup de banci mari cere Fondului de Garantare o noua forma de contract inainte de a incepe vanzarea de credite.

BCR, cel mai mare jucator din programul "Prima casa" cu un plafon aprobat de 308 mil. euro dintr-un total de un miliard de euro, amana inceperea vanzarii de credite si solicita modificarea conventiei cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru clarificarea unor prevederi legate in principal de regimul ipotecii constituite asupra locuintei.

Nici alte banci mari precum Raiffeisen, UniCredit Tiriac, Bancpost sau ING nu au intrat in program cerand lamurirea unor prevederi contractuale in cadrul unui demers derulat prin Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Institutiile de credit amintite asteapta practic publicarea unei noi forme a conventiei care trebuie incheiata cu Fondul, fiind necesara o noua hotarare de guvern daca autoritatile accepta modificarile cerute, potrivit unor surse bancare.

Reprezentantii Fondului nu au putut fi contactati pentru precizari, insa Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu programul "Prima casa", afirma ca solicitarile bancilor nu au ajuns si la minister si in acest moment nu se pune problema modificarii conventiei-cadru.

"Discutia are loc doar intre banci si Fondul de Garantare si nu a ajuns nicio solicitare la noi. Nici nu inteleg acest demers pentru ca initial toate cele 20 de banci acceptate in program au agreat produsul. Stiu ca joi erau deja 12 banci care au finalizat documentatia si au fost inregistrate la Fond.

Putem insa vedea care sunt problemele celorlalte si vom face tot posibilul sa inceapa cat mai multe acordarea de credite", a declarat Dragoi pentru ZF.

"Ne pastram angajamentul initial, avand cea mai mare expunere in cadrul programului. Doar dorim sa punem la punct detaliile legale, astfel incat sa nu introducem confuzie in randul clientilor rechemandu-i dupa o perioada pentru acte aditionale", a comentat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

El sustine ca BCR va demara "foarte curand" creditarea in cadrul programului.

Desi cererile de clarificare au fost formulate de la nivelul ARB, in timp ce unele banci au preferat sa astepte raspunsul, altele precum BRD, CEC, Banca Transilvania sau Alpha Bank s-au grabit sa semneze pentru a nu rata startul programului care a debutat oficial pe 8 iulie si a-si putea promova mai repede produsele.

"Inclusiv vinerea trecuta ARB a solicitat din nou puncte de vedere, iar in urma discutiilor se contureaza un nou proiect de conventie-cadru de colaborare intre banci si Fond", sustin surse bancare.

BCR nu intra in "Prima casa" fara modificarea conventiei de garantare

Dupa eventuala publicare a unei noi hotarari de guvern de modificare a conventiei, bancile care au semnat in forma initiala ar urma sa incheie acte aditionale.

Spre exemplu, initial nu era clar cum se inscrie ipoteca asupra imobilului in favoarea Fondului.

Astfel, ipoteca putea fi creata automat, prin efectul legii, sau prin inscrierea la notar.

Abia la sfarsitul saptamanii trecute Fondul a oferit reprezentantilor bancilor participante imputernicirea de a-l reprezenta in fata notarilor pentru a se face inscrierea ipotecii, ceea ce in final inseamna si un comision suplimentar pe care clientul trebuie sa-l suporte la notar.

De asemenea, bancherii care nu au semnat conventia deocamdata solicita lamuriri in privinta situatiei ipotetice in care Fondul nu ar mai putea plati garantiile acordate.

Nu in ultimul rand, juristii bancilor sustin ca in actuala forma a conventiei exista formulari din care reiese ca Fondul ar putea ridica obiectii la acordarea garantiei invocand conditii insuficient detaliate. 

#BCR, # conventie, # garantare , #stiri BCR