BCR da credite in euro pentru "Prima Casa"

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 16:04
3834 citiri
BCR da credite in euro pentru "Prima Casa"

Banca Comerciala Romana (BCR) a detaliat, vineri, oferta pentru programul guvernamental Prima Casa, precizand ca acorda doar credite in euro, accepta un grad maxim de indatorare de 60% si aloca 25% din plafonul cu care intra in program pentru finantarea locuintelor in constructie,precizeaza Newsin.

BCR, cea mai mare banca dupa active de pe piata romaneasca, a stabilit cel mai mare plafon de credite pentru programul Prima Casa, in valoare de 450 milioane euro.

Insa Ministerul Finantelor a anuntat, joi seara, ca programul a fost suprasubscris de banci, care au alocat in total 1,457 miliarde euro, peste plafonul stabilit de Guvern, de 1 miliard euro, iar redistribuirea fondurilor pentru fiecare banca se va face dupa metoda pro-rata.

BCR aloca 25% din suma totala cu care intra in program pentru finantarea locuintelor in constructie, restul de 75% fiind pentru finantarea achizitionarii de locuinte finalizate.

Pentru aceste credite se potate inscrie orice cetatean roman, cu resedinta in Romania sau in afara tarii.

Dobanda perceputa de banca in cazul creditelor din programul Prima Casa este EURIBOR la trei luni plus o marja de 3,8%, sub nivelul maxim impus de guvern pentru imprumuturile in euro, de 4% peste EURIBOR la trei luni.

Perioada maxima de acordare a creditelor pentru Prima Casa este de 30 de ani.

BCR solicita clientilor un comision de acordare a creditului de 0,5%, aplicat o singura data la valoarea imprumutului, si nu percepe comision de rambursare anticipata.

Solicitantii vor trebui sa plateasca un comision de garantare pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) de 0,37% pe an, potrivit legii.

BCR mentioneaza ca, la nivelul actual al EURIBOR la trei luni, clientii ar plati, la un credit de 50.000 euro pe 30 de ani, o dobanda anuala de 5,07%, un comision de acordare de 250 euro (0,5% din valoarea creditului), o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,24%, rata lunara fiind de 271 euro.

Pentru acest program, banca acorda credite de cel mult 57.000 euro si solicita un avans minim de 5% din valoarea locuintei, in cazul in care aceasta are o valoare de cel mult 60.000 euro.

Pentru o valoare a locuintei de peste 60.000 euro, avansul este egal cu diferenta dintre pretul locuintei si valoarea creditului.

BCR accepta la calculul solvabilitatii cel mult patru coplatitori, indiferent daca sunt rude sau nu cu solicitantul creditului, si ia in considerare doar "venituri certe cu caracter de permanenta care pot fi probate cu documente". In cazul romanilor cu resedinta in alt stat, banca precizeaza ca se pot lua in calcul doar veniturile salariale.

Bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la trei luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la trei luni la creditele in lei. Pana la termenul limita fixat de guvern, respectiv joi, 25 iunie, au inaintat oferte 20 de banci: BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Ministerul Finantelor a precizat joi seara ca,"dupa analiza ofertelor, Ministerul Finantelor Publice si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vor comunica public bancile care indeplinesc toate criteriile de eligibilitate stabilite de HG 717/2009 si volumul alocat pro-rata fiecarei banci, pentru incadrarea in plafonul de 1 miliard euro stabilit pentru anul 2009".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bcr, #casa, #credite, #euro, #prima , #stiri BCR