BCR: Economia va scadea cu 8% in acest an

Vineri, 21 August 2009, ora 15:24
1544 citiri
BCR: Economia va scadea cu 8% in acest an

Banca Comerciala Romana (BCR) a revizuit in scadere prognoza privind contractia economiei romanesti in acest an, la 8%, de la estimarea anterioara, de 4,9%, si se asteapta ca in 2010 economia sa revina pe teritoriu pozitiv, cu o crestere usoara, de 0,2%, informeaza NewsIn.

"Noua noastra prognoza, de scadere a economiei cu 8%, este usor sub nivelul de 8,5% luat in calcul de FMI, in conditiile in care, in trimestrul al doilea, au aparut semnale pozitive referitor la redresarea economiilor din zona euro, unde datele statistice au fost usor peste asteptari", a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Romania inregistreaza in prezent o contractie mai ampla a economiei pe baza anuala comparativ cu alte state din regiune, exceptand statele baltice si Ucraina, in conditiile ajustarii puternice a deficitului de cont curent si a unei cereri interne mult mai scazute, in timp ce creditarea a incetinit considerabil, in ciuda relaxarii politicii monetare, se mai arata in raportul de cercetare, prezentat vineri de BCR.

Potrivit datelor preliminare, economia romaneasca s-a contractat cu 8,8% in trimestrul al doilea si cu 7,6% in primele sase luni, fata de intervalul echivalent din 2008.

Totodata, datele ajustate sezonier indica o scadere mai moderata a economiei romanesti fata de trimestrul precedent, cu 1,2% in intervalul aprilie-iunie, fata de 4,6% in ianuarie-martie 2009.

Pe de alta parte, Lucian Anghel a spus ca scaderea economiei in trimestrul al treilea fata de intervalul similar al anului trecut ar putea fi mai mare decat cifra inregistrata in trimestrul II.

"Cred ca este un efect care se va disipa treptat, astfel incat pentru ultimul trimestru din acest an sa avem date mai bune", a apreciat Anghel.

In continuare, mai ales din a doua parte a lui 2010, datele statistice se vor imbunatati, estimeaza economistul sef al BCR, care atrage, insa, atentia ca populatia va continua sa simta lipsuri si anul viitor, pe fondul cresterii somajului si scaderii veniturilor disponibile.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#bcr, #contractie, #economie , #stiri BCR