BCR este interesata sa finanteze lucrari publice de infrastructura in 2009

Sambata, 07 Martie 2009, ora 09:28
2516 citiri
BCR este interesata sa finanteze lucrari publice de infrastructura in 2009

Banca Comerciala Romana (BCR) este interesata de finantarea lucrarilor de infrastructura publica, a municipalitatilor si de proiectele cu finantari europene, care reprezinta o buna oportunitate de afaceri in acest an de criza, a spus vineri presedintele bancii, Dominic Bruynseels.

"Infrastructura nu inseamna doar drumuri, ci si retele de alimentare cu apa sau canalizare, de exemplu", a precizat Bruynseels.

Guvernul si-a propus sa aloce in acest an circa 10 miliarde euro, sau o cincime din cheltuielile bugetare, pentru investitii, din care sume mari ar urma sa mearga spre lucrari de infrastructura.

"Va depinde, insa, de cat de repede va incepe guvernul aceste lucrari", a declarat Bruynseels.

Pe partea de proiecte cu finantari europene, BCR are o buna experienta pe piata, a subliniat Bruynseels, care a adaugat ca mizeaza pe faptul ca, in perioada de criza, oamenii vor prefera sa lucreze cu o banca cu un brand solid precum BCR.

Seful BCR a mentionat, totusi, ca nu este un mare suporter al ajutorului de stat, pe care il accepta doar in cazul in care costul salvarii unei banci este mult mai mic decat al unui eventual faliment.

BCR nu are nevoie de ajutor de la stat, a mai spus Bruynseels, insa actiunea guvernului in acest an este foarte importanta asupra situatiei macroeconomice si perceptiei investitorilor asupra Romaniei.

In ultima perioada au fost publicate mai multe rapoarte alarmente ale unor experti straini legate de riscurile ce pandesc Romania in acest an. Joi, un raport al JP Morgan estima ca economia Romaniei s-ar putea contracta cu 3% in 2009, pe fondul incetinirii creditarii, iar potrivit unui scenariu pesimist, rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor romanesti ar putea ajunge la 15-20%, de la sub 3% la finalul anului trecut.

"JP Morgan isi face treaba, de a ajuta investitorii, insa acestia aleg pana la urma cat sunt dispusi sa riste", a apreciat Bruynseels.

El a avertizat, insa, ca "nivelul de intelegere asupra Romaniei si asupra sistemului bancar romanesc este aproape de zero in afara tarii".

In legatura cu un eventual acord de finantare cu Comisia Europeana sau cu FMI, Bruynseels a apreciat ca ar fi un lucru bun, in masura in care "este bine sa ai cat mai multe optiuni" de finantare.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#bcr, #buget, #credite, #infrastructura, #investitii, #proiecte , #stiri BCR