BCR: Investitiile straine directe ar putea scadea in acest an la 5 miliarde euro

Marti, 05 Mai 2009, ora 15:22
1431 citiri
BCR: Investitiile straine directe ar putea scadea in acest an la 5 miliarde euro

Investitiile straine directe ar putea ajunge in acest an la 5 miliarde euro, comparativ cu 9 miliarde euro cat erau la finalul lui 2008, cand erau luate in calcul si creditele intragrup, a declarat, marti, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, relateaza Newsin.

El a subliniat ca, pe fondul schimbarilor de metodologie, cifra comparabila pentru investitiile straine directe de anul trecut ar fi de aproximativ 7 miliarde euro, prin excluderea creditelor intragrup.

"Investitiile straine directe au fost anul trecut de 9 miliarde euro, mai mult decat estimam noi, adica 8 miliarde euro.

Pentru anul acesta avem 5 miliarde euro, dar trebuie sa tinem cont de schimbarea de metodologie si sa spunem ca aceasa cifra nu mai include creditele intragrup, in special ale sistemului bancar, care sunt de aproximativ 2 miliarde euro.

Prin urmare, cele 5 miliarde euro estimate pentru acest an sunt comparabile cu investitii straine directe de aproximativ 7 miliarde euro anul trecut", a explicat Anghel.

Fluxul investitiilor straine directe (ISD) in perioada octombrie 2008 - februarie 2009 a fost de 3,2 miliarde euro, "ceea ce arata ca Romania a ramas o zona de interes pentru companiile internationale, in ciuda inrautatirii semnificative a lichiditatii si a perceptiei asupra riscului la nivel golbal", se mai arata in analiza macroeconomica trimestriala a BCR.

Potrivit analistilor bancii, investitiile in 2009 ar putea fi reprezentate in special de participatii de capital si profit reinvestit in industrie si sectorul financiar.

ISD-urile care nu genereaza datorie externa ar putea depasi semnificativ nivelul de 50% din totalul fluxurilor atrase de Romania in 2009, mai considera analistii BCR.

Economia Romaniei ar putea scadea cu numai 2,1% in 2009

Economistii BCR mai estimeaza o comprimare a economiei Romaniei cu 2,1% in acest an, mai redusa decat contractia exprimata de FMI, de 4,1%.

Pentru 2010, BCR estimeaza o crestere economica de 2%, iar pentru 2011, de 3,7%. BCR si-a revizuit prognoza pentru 2009, anticipand o scadere a economiei comparativ cu o crestere de 1,2% in raportul anterior.

Pentru deficitul de cont curent, BCR estimeaza o comprimare pana la 8,2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, pana la 7,3% din produsul intern brut (PIB) in 2010 si la 6,6% din PIB in 2011.

Pentru deficitul comercial, BCR prognozeaza o comprimare pana la 7,6% din PIB in 2009, de la 13,3% din PIB anul trecut. In 2010, deficiul comercial ar trebui sa ajunga la 7,1% din PIB, iar in 2011 la 6,6% din PIB, potrivit estimarilor BCR.

BCR estimeaza rata somajului inregistrat la 7,2% in 2009, comparativ cu 4,4% anul trecut, prognoza revizuita in sus.

Pentru 2010, analistii prognozeaza un nivel al somajului inregistrat de 6,8%, iar pentru 2011 de 6,5%.

Analistii BCR se mai aszteapta ca deficitul bugetar sa ajunga la 4,6% din PIB la finalul acestui an, prognoza similara cu cea a guvernului, pentru ca in 2010 sa se tempereze la 4% din PIB, iar in 2011 la 3,5% din PIB, potrivit aceleiasi analize. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#investitii, # credite, # lichiditati, # economie, # PIB , #stiri BCR