BCR: Protestul initiat este doar o tentativa de a pune presiune pe angajator

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 14:13
1924 citiri
BCR: Protestul initiat este doar o tentativa de a pune presiune pe angajator

Protestul initiat de liderii sindicali, desi organizat in virtutea dreptului constitutional, este doar o tentativa de a adauga presiune pe angajator in procesul de negociere, in conditiile in care discutiile asupra contractului colectiv de munca sunt inca deschise, potrivit unui comunicat BCR, citat de NewsIn. 

Comunicatul Bancii Comerciale Romane (BCR) a fost transmis dupa ce Federatia Sindicatelor Independente din BCR a pichetat vineri, intre orele 10.00 -12.00, sediul institutiei din Calea Victoriei din Capitala deoarece "unele drepturi ale angajatilor prevazute in Contractul colectiv de munca ar putea fi eliminate".

"Banca a purtat negocieri cu sindicatul pentru incheierea contractului colectiv de munca inca din luna septembrie anul trecut si continua si acum, pana la expirarea termenului legal.

Intrucat discutiile asupra contractului colectiv de munca sunt inca deschise, consideram ca protestul initiat de liderii sindicali, desi organizat in virtutea dreptului constitutional, este doar o tentativa de a adauga presiune pe angajator in procesul de negociere", se mentioneaza in comunicat.

BCR mentioneaza ca, inainte de Craciun, sindicatul a refuzat o oferta foarte generoasa centrata pe o crestere salariala totala de 7% pe durata a doi ani, in schimbul eliminarii a doua drepturi salariale care sunt legate de performanta generala a bancii si care pot sa fie platite pe baza indeplinirii obiectivelor stabilite la nivel de banca. In plus fata de aceasta crestere salariala, au fost platite bonusuri de performanta individuala, in anul 2010 pentru activitatea anului 2009, in valoare medie de aproximativ 2 salarii nete lunare, urmand ca in 2011 sa fie platite bonusuri la un nivel similar pentru anul 2010.

Mai mult, banca a formulat o oferta de a acorda o crestere salariala mai mare, in special angajatilor cu salarii mai mici.

Pachetul total de remunerare mediu pentru un angajat al bancii se situeaza la limita superioara a intervalului de mijloc al salariilor din sectorul bancar, aceasta in conditiile in care sectorul bancar este foarte bine remunerat in comparatie cu salariul mediu pe economie.

"Propunerea actuala de negociere este fara crestere salariala si cu mentinerea suspendarii platii celor doua drepturi salariale corelate cu performanta bancii", se mai spune in comunicat.

"Noi am facut o oferta pe care am apreciat-o ca foarte generoasa si am fost uluit cand sindicatul a refuzat-o - aceasta propunere oferea certitudinea cresterilor salariale ca venituri in locul nesigurantei unor prime corelate cu performanta bancii, mai ales in actualul context economic foarte dificil.

Cateodata ma intreb daca conducerea sindicatului bancii este cu adevarat conectata la realitate in ceea ce priveste cresterile salariale, veniturile si circumstantele economice din Romania si din banca.

Companiile romanesti, intreaga economie si BCR continua sa traverseze o perioada dificila, BCR fiind protejata de structura noastra de afaceri si organizatorica foarte solida si de abordarea prudentiala, asa cum o arata rezultatele noastre. In acest moment, toti trebuie sa fim realisti", a declarat CEO BCR, Dominic Bruynseels.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private si a bancilor de locuinte.

BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor si 668 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori.

Grupul Banca Comerciala Romana a obtinut anul trecut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 465 milioane lei (110,2 milioane euro), cu 46,7% mai mic decat in 2009. In acelasi timp, activele totale ale grupului au avansat anul trecut cu 6%, pana la 73,59 miliarde lei la finalul lui decembrie 2010, de la 69,4 miliarde lei la finalul lui 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bcr, # proteste sindicate, # angajator, # contractul colectiv de munca , #stiri BCR