BCR tinteste un profit de 1,3 miliarde lei in 2007

Sambata, 24 Februarie 2007, ora 08:56
942 citiri

Profitul Bancii Comerciale Romane (BCR) ar trebui sa creasca, in 2007, cu cel putin 30 % pana la 1,3 miliarde de lei, a declarat in exclusivitate pentru The Money Channel, presedintele SIF 3 Transilvania, Mihai Fercala.

Suma, echivalenta cu aproximativ 380 de milioane de euro, este cuprinsa in planul de de venituri si cheltuieli aprobat, miercuri, de adunarea generala a actionarilor BCR, a mentionat Fercala. El a mai spus ca, in 2006, daca nu vor fi facute mai multe provizioane de risc pentru a acoperi unele eventuale plasamente neperformante, profitul BCR ar trebui sa se situeze in jurul a 1 miliard de lei.

Mihai Fercala a declarat, de asemenea, ca SIF-urile nu isi vor vinde participatia la BCR catre Erste decat daca austriecii vor oferi un pret pe actiune mai mare decat cel platit statului. El a indicat si formula de calcul pentru o eventuala vanzare a pachetului de actiuni detinut de un SIF la BCR. Aceasta ar trebui sa fie compus din 6 % din dividendele totale platite de BCR (fiecare SIF detine 6 % din actiunile bancii), inmultit cu 2 sau 3 pentru a acoperi si potentialele castiguri din anii viitori, plus pretul platit de Erste catre AVAS pentru fiecare actiune, adica aproximativ 7 euro.

Fercala crede ca pretul platit statului pentru pachetul majoritar la BCR este mai mic decat valoarea reala a bancii. El crede ca Erste va lista banca pe bursa in 2008 sau 2009, moment in care valoarea actiunilor BCR ar putea creste peste pretul platit de Erste catre stat.

Presedintele Muntenia Invest, Petre Pavel Szel, declarase, in noiembrie 2006, ca Erste Bank ar trebui sa plateasca 1,8 miliarde euro pentru a cumpara pachetul de 30% pe care il detin cele cinci SIF-uri la Banca Comerciala Romana.

Erste Bank estima, la finalul anului trecut, ca BCR va obtine un profit net de 250 milioane euro in 2006 si se asteapta la o crestere anuala de 40% a profitului bancii romanesti pana in 2009, astfel incat sa recupereze pana atunci mai mult de o zecime din suma platita, potrivit unui raport al bancii austriece.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)