BCR: Unde va ajunge cursul valutar pana la finalul anului?

Luni, 20 August 2012, ora 09:50
1989 citiri
BCR: Unde va ajunge cursul valutar pana la finalul anului?

Cursul valutar va fi de 4,55 lei/euro pentru decembrie 2012, iar pentru urmatoarele trimestre riscurile pentru economie raman turbulentele politice, slaba dezvoltare din industrie, scaderea volumului investitiilor din infrastructura si un an agricol slab, se arata intr-un raport intocmit de economistii Bancii Comerciale Romane.

Economia Romaniei a inregistrat o crestere cu 0,5% in al doilea trimestru al anului, potrivit estimarilor preliminare ale Institutul National de Statistica. Prin urmare, economia romaneasca a reusit sa intra pe teritoriul pozitiv, dupa doua trimestre consecutive de declin.

"Estimam ca si in a doua parte a anului 2012 consumul gospodariilor populatiei va sprijini cresterea economica, dupa anuntul privind o noua majorare a salariilor publice cu 7,4% in luna decembrie. Pe de alta parte, investitiile in infrastructura ar putea incetini in lunile urmatoare in conditiile in care ele au fost concentrate in primele luni ale anului pentru impulsionarea PIB-ului. Stimularea cererii interne din acest an a fost o decizie corecta a Romaniei, pe fondul reducerii exporturilor catre Zona Euro si deci pe fondul diminuarii surselor de crestere economica", a declarat Florin Eugen Sinca, analist BCR.

Ratele de crestere au subliniat o imagine mixta. Pe de o parte, Romania a avut una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Europa. Pe de alta parte, principalele riscuri continua sa vina din zona euro.

"Atingerea tintei de deficit bugetar din acest an este ambitioasa si se poate realiza numai in conditiile continuarii programului de consolidare fiscala convenit cu FMI si UE. Cresterea economica va fi influentata de reducerea deficitului bugetar, anul agricol slab, cererea externa redusa pentru industria romaneasca si de zgomotul politic. In aceste conditii, este posibil sa asistam la o crestere economica sub nivelul de 1%", estimeaza analistul BCR.

Incetinirea din zona euro se va reflecta si in economia romanesca in urmatoarele 3-4 trimestre. La acesta se adauga: turbulentele politice, slaba dezvoltare din industrie, scadererea volumului investitiilor din infrastructura si un an agricol slab, se arata in raportul BCR.

Banca estimeaza un randament de 6,8% pentru obligatiunile de stat cu maturitate de cinci ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCR prognoze curs valutar, #BCR economie Romania, #BCR economie Romania trimestre , #stiri BCR