BERD sprijina BCR cu 20 de milioane de euro

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 12:46
1544 citiri
BERD sprijina BCR cu 20 de milioane de euro

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda o facilitate de finantare de 20 de milioane de euro Bancii Comerciale Romane (BCR) pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in vederea imbunatatirii eficientei energetice. 

Aceasta face parte dintr-o noua facilitate de finantare in valoare de 60 milioane de euro pentru investitii in domeniul energiei durabile, potrivit directorului BERD pentru Romania, Claudia Pendred, citat de NewsIn.

Fondurile vor fi canalizate catre economia reala din Romania, prin intermediari financiari locali, precum banci si companii de leasing. Facilitatea de finantare a energiei durabile pentru IMM-uri din Romania (RoSEFF) va ajuta companiile locale sa-si maximizeze eficienta energetica si sa-si imbunatateasca competitivitatea, contribuind in acelasi timp la reducerea intensitatii energetice a tarii.

Imprumutul va fi utilizat pentru finantarea investitiilor IMM-urilor in imbunatatirea operatiunilor industriale si a spatiilor de activitate, inlocuirea echipamentelor, software-ului si modernizarea generala care vizeaza reducerea consumului final de energie sau producerea de energie regenerabila pe scara redusa.

Imprumuturile catre IMM-uri sunt limitate la suma de un milion de euro intrucat programul vizeaza in principal investitiile de scara redusa. 

Intreprinderile care vor obtine finantare pentru investitii in eficienta energetica vor primi inapoi pana la 10-15% din valoarea imprumutului respectiv, la finalizarea cu succes a lucrarilor. Valoarea subventiei rambursate va depinde de tehnologia si economiile de energie obtinute in urma implementarii proiectului.

"BERD sustine cu putere investitiile in domeniul eficientei energetice din Romania si suntem incantati sa lansam aceasta noua facilitate, care este destinata exclusiv intreprinderilor mici si mijlocii. Acest proiect va incuraja intermedierea financiara in Romania, intr-un moment in care accesul la finantarea comerciala ramane limitat si va ajuta economia Romaniei sa isi reduca gradul de intensitate energetica", a declarat directorul BERD pentru Romania, Claudia Pendred.

"Ne bucuram ca prin intermediul acestui parteneriat cu BERD putem consolida sprijinul nostru pentru economia romaneasca si contribui la cresterea competitivitatii. Investitiile in proiecte de eficienta energetica vor conduce la reducerea costurilor de productie, cresterea profiturilor si a competitivitatii, consumul sustenabil de energie si un mediu inconjurator mai bun", a declarat Wolfgang Schoiswohl, Vicepresedinte Executiv BCR.

BERD are o colaborare de lunga durata cu BCR, furnizand pana acum o serie de finantari pentru creditarea intreprinderilor locale, inclusiv Facilitatea UE/ BERD de Finantare pentru Eficienta Energetica in valoare de 30 milioane de euro care se deruleaza in prezent.

#berd finantare bcr, # brcr fond imm, # bcr imm , #stiri BCR