Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 21 Decembrie 2005

Joi, 22 Decembrie 2005, ora 04:18
1009 citiri

DESIF 5 si DESIF 2 A- cele mai cautate derivateAsa cum era de asteptat finalizarea tranzactiei de vanzare a BCR care trece in proprietatea bancii austriece A"ErsteA", cea mai importanta privatizare facuta in Romania, si-a exercitat influenta si asupra pietei instrumentelor derivate de la Sibiu. In consecinta, in sedinta de tranzactionare din 21.12.2005, SIF-urile s-au A"cataratA" pe primele pozitii, reprezentand polul de atractie pentru investitori.

Pe fondul unei lichiditati bune - ilustrata de cele 7597 contracte futures si options realizate, cotatiile actiunilor de la bursa sibiana s-au caracterizat in majoritate prin corectii. Scaderile sunt, in aceasta perioada, si o conscinta a scadentei apropiate, multi investitori incercand sa marcheze profiturile. Cei care au intuit trendul zilei s-au orientat in aceste conditii spre pozitiile short.

Cele mai tranzactionate actiuni ale zilei au fost DESIF 2 Moldova care au insumat circa 31% din totalul contractelor futures. Pe scadente, preferintele au inclinat balanta spre cea din martie anul viitor care a obtinut peste 62% din suma contractelor DESIF 2. Pretul foarte bun obtinut prin vanzarea BCR nu a condus insa spre o crestere generalizata a valorii actiunilor societatilor de investitii financiare. Din contra, SIF-urile tranzactionate au suferit diminuari ale valorilor cu exceptia SIF 5 care a crescut pentru decembrie. SIF Moldova a incheiat sedinta pe scadere pentru ambele scadente iar variatia procentuala inregistrata este de A-0,90% pentru anul in curs si -1,30% pentru martie 2006.

In plasa liderului s-a aflat SIF 5 Oltenia care a generat aproximativ 23% din piata. Preturile activului suport in cauza au avut o evolutie divergenta. Pe termen scurt, actiunile SIF Oltenia au castigat 0,20 lei/actiune, inchizand ziua la o valoare de 2,5180 lei/actiune . Pentru scadenta martie, ele au pierdut 0,0348 lei/actiune fiind cotate la finalul zilei la o valoare de 2,7362 lei. Si pentru acest SIF strategiile pe termen mediu au avut castig de cauza, scadenta martie atragand mai multe preferinte decat cea curenta.

Treapta a treia pe podiumil lichiditatii este revendicat de liderele sedintei din 20 decembrie, derivatele TLV, care asigura in acest fel continuitatea interesului si pentru sectorul bancar. Fluctuatiile acestora s-au inscris la randul lor pe un traseu descendent. Pentru finalul anului ele au fost cotate la 1,2290 unitati, in timp ce pentru prima scadenta din 2005 la 1,3760 unitati, cu 0,0213 respectiv 0,0339 lei/actiune mai putin decat cotarea anterioara. Scadenta din primavara atrage in acest caz mai mult de 80 % din pozitiile deschise, semn ca apropierea celei curente ii face sa-si reconsidere strategiile.

In ierarhia celor mai tranzactionate derivate regasim miercuri 21 decembrie si actiunile DESIF 3 si DESNP, acestea din urma neavand rival la categoria A"petrolifereA" in conditiile suspendarii de la tranzactionare a RRC.

Pe piata optiunilor, tot SIF-urile au fost cele mai cautate. Au fost tranzactionate pentru SIF 5 optiuni CALL cu scadenta martie la pretul de exercitate de 2,88 lei /actiune cu o prima de 50 lei pe contract dar si optiuni PUT cu aceeasi scadenta la pretul de exercitare de 2,5 lei/actiune si prima de 30 lei /contract. Remarcam totodata contractele CALL cu scadenta decembrie pentru DESIF 3, la pretul de exercitare de 2,18 lei /actiune si o prima de 30 lei /contract.

Pe piata valutara, euro a fost cotat in raport cu moneda americana la 1,1880 USD pentru decembrie 2005 si la 1,1850 USD pentru martie 2006, cu scaderi de 0,0050 si 0,01 unitati.

Ziua de 21 decembrie a consemnat un numar de 121288 pozitii futures si options deschise la BMFMS, ilustrand o lichiditate deosebita.

Decebal N. Todarita

BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU