Creditul ipotecar: O sansa reala pentru foarte multi romani

Joi, 26 August 2004, ora 11:29
1111 citiri

BCR acorda credite ipotecare in lei persoanelor fizice pentru: construirea, cumpararea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie de locuinte permanente, temporare sau case de vacanta, cumpararea de terenuri aflate in intravilan necesare construirii locuintei; efectuarea lucrarilor de viabilizare a terenului .Actele necesare pentru obtinerea unui credit ipotecar sunt urmatoarele:

  • cerere de credit;

  • actele de identitate ale solicitantului, familiei acestuia, in original si copie;

  • adeverintele de venit ale solicitantului, familiei acestuia;

  • pre-contractul de vanzare/cumparare a imobilului ce va fi cumparat;

  • in cazul lucrarilor de constructii de locuinte in regie proprie, beneficiarul creditului va asigura urmarirea lucrarilor de catre un diriginte de santier sau un inginer-inspector tehnic, atestat conform legii, in vederea urmaririi respectarii proiectului de executie, a calitatii constructiei, a stadiilor fizice de lucrari si a incadrarii in termenele de realizare si finalizare a locuintei;

  • documentele de proprietate ale imobilului care va constitui garantia creditului, in original si copie; copie dupa cartea de munca a solicitantului, familiei acestuia; orice alte documente solicitate de banca.

    Pentru a se obtine un credit ipotecar, solicitantul trebuie sa depuna un avans de minimum 25% din valoarea investitiei (lucrari de construire, reabilitare, consolidare, extindere) sau din pretul locuintei.

    Termenul de rambursare pentru creditul ipotecar este de maximum 20 ani.

    In cadrul termenului de rambursare, banca poate acorda o perioada de gratie cuprinsa intre 3-12 luni, in functie de complexitatea si durata lucrarilor din devizul general. In perioada de gratie se achita numai dobanzile si comisioanele datorate bancii. Dobanda creditului ipotecar este variabila.

    In prezent, aceasta este de 20,41%/an si este valabila pana la 31 decembrie 2004. Nivelul dobanzii este revizuibil semestrial. In cazul aprobarii dosarului de credit, beneficiarul trebuie sa garanteze finantarea cu ipoteca de rangul I asupra bunului imobiliar (teren si constructie) care face obiectul imprumutului, asigurat pentru riscuri generale la o societate de asigurari agreata de banca, cu cesionarea in favoarea bancii a drepturilor de incasat.

    La determinarea capacitatii de rambursare, banca ia in calcul si alte venituri realizate de solicitanti: venituri din dividende, venituri din contracte de inchiriere, venituri realizate in strainatate etc. La 30 iunie 2004, creditele acordate de BCR persoanelor fizice totalizau 26.000 miliarde lei, mai mult decat dublu fata de aceeasi data din 2003, cand finantarile acordate populatiei insumau 11.800 miliarde lei.