Danila: Sistemul bancar romanesc nu a fost afectat de criza internationala

Miercuri, 26 Septembrie 2007, ora 12:38
811 citiri

Criza de pe pietele internationale, care a condus la deprecierea leului cu peste 9% fata de euro in ultima perioada, nu a avut consecinte negative asupra sistemului bancar romanesc, a spus miercuri presedintele Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, prezent la un seminar de afaceri.

"Bancherii trebuie sa apeleze mai mult la produsele de hedging pentru a evita riscul valutar", a precizat Danila.

Presedintele BCR a adaugat ca se asteapta ca si acest an sa fie unul de exceptie in ce priveste fuziunile si achizitiile de pe piata bancara din Europa. Nicolae Danila a mai spus ca privatizarea fostelor banci de stat din regiune a stimulat procesul de achizitii in sistemul bancar.

"Competitia de pe piata bancara romaneasca este in crestere, Romania fiind in prezent una dintre principalele scene pe care se confrunta jucatori de talie mondiala", a mai spus Danila.

El a explicat ca potentialul pietei romanesti este ridicat, in conditiile in care intermedierea financiara este inca la un nivel scazut, avand in vedere ca activele bancare detineau o pondere de 51% din produsul intern brut (PIB) la sfarsitul lui 2006, fata de alte tari din regiune care au depasit nivelul de 100%.

Adancirea accentuata a deficitului de cont curent, mai ales in ultimul an, arata ca economia Romaniei are inca nevoie de restructurare si investitii pentru ca pozitia sa competitiva pe piata europeana si mondiala sa se imbunatatesca, a adaugat Danila.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.