De ce nu suntem in stare sa luam fonduri UE

Joi, 30 Iunie 2011, ora 10:08
1095 citiri
De ce nu suntem in stare sa luam fonduri UE

Bancherii cred ca sansa Romaniei pentru a creste gradul de absorbtie a fondurilor europene tine de intarirea comunicarii intre banci, firme de consultanta, autoritati si mediul de afaceri. 

"Nu putem spune ca exista o autoritate anume care poarta vina pentru rezultatele slabe inregistrate de Romania, dar e sigur ca toti ar trebui sa ne asezam la aceeasi masa.

Este foarte important sa stii ce fel de proiect poate fi dezvoltat intr-o anumita zona, iar pentru aceasta iti trebuie o strategie. Or, noi nu am avut asa ceva", a declarat Ramona Ivan, director executiv al Directiei Institutii Financiare din cadrul BCR, pentru Adevarul.

Discutii despre infiintarea unui minister dedicat gestionarii fondurilor europene au aparut deja in Guvern.

Lipsa unei asemenea gandiri unitare este, de exemplu, unul dintre motivele pentru care o serie de firme din industria carnii s-au inghesuit sa ceara finantare pentru extinderea unor abatoare sau a unor fabrici de mezeluri.

In aceste conditii, profitabilitatea unui proiect apararent viabil este discutabila si este putin probabil ca o banca sa mai acorde cofinantare.

La finele lunii mai, Romania absorbise doar 3,37 miliarde de lei (aproximativ 0,8 miliarde de euro), ceea ce inseamna aproximativ 4,3% din fondurile disponibile pana in 2013, potrivit datelor publicate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale. 

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#fonduri ue, #bani europeni, #finantare, #bani, #guvern , #stiri BCR