Erste estimeaza un profit operational in crestere cu 19% in 2008 si un profit net de 860 mln euro

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 10:09
2334 citiri
Erste estimeaza un profit operational in crestere cu 19% in 2008 si un profit net de 860 mln euro

Profitul operational al Erste a crescut cu peste 19% in 2008 fata de 2007, la 3 miliarde euro, iar grupul se asteapta sa raporteze un profit anual net aferent anului trecut de 860 milioane euro, in pofida problemelor cu care s-a confruntat in ultimul trimestru, a anuntat astazi Erste.

"Profitul net inregistrat in anul trecut, incluzand efectul pozitiv al vinzarii operatiunilor de asigurari si re-evaluarea negativa a anumitor active financiare ca urmare a persistentei conditiilor negative de piata, in special in decembrie 2008, se situeaza peste 1,3 miliarde euro", se arata in comunicatul transmis de grupul austriac.

Pentru intreg anul 2008, veniturile operationale au crescut cu aproape 14%, pana la 7 miliarde euro, in timp ce - cu sprijinul unei reduceri a costurilor de aproape de 10% in ultimul trimestru din 2008 – costurile operationale au crescut cu mai putin de 10% (pana la 4 miliarde euro) pentru intreg anul trecut.

Aceasta performanta este reflectata in cresterea de peste 19% a profitului operational, peste tinta de 15% anuntata anterior, si "va rezulta intr-un profit operational de 3 miliarde euro pentru intreg anul 2008", mai anunta Erste.

"Decizia proactiva de a majora provizioanele de risc in 2008, reflecta deteriorarea mediului macroeconomic din ultimile luni si in consecinta asteptarile ca rata imprumuturilor non-performante sa inregistreze cresteri in cadrul tuturor segmentelor operationale. Provizioane de risc suplimentare au fost create in cadrul tuturor subsidiarelor, incluzand Austria si bancile de economii, in concordanta cu abordarea conservativa a managementului de risc la nivelul intregului concern Erste Group", se mai arata in comunicat.

Expunerile pe bancile islandeze si Lehman Brothers au diminuat rezultatele Erste cu 570 milioane euro

"Impactul negativ total asupra contului de profit si pierdere datorat reevaluarilor de active financiare este asteptat sa se ridice la aproape 570 milioane euro pre-impozitare in 2008, incluzand, asa cum a fost anuntat anterior, amortizarea unei expuneri pe bancile islandeze (alocata in ultimul trimestru din 2008), precum si a celei pe Lehmann Brothers. De asemenea sunt incluse re-evalarile portofoliului ABS/CDO, care s-au ridicat la 160 milioane euro pentru intreg anul 2008. Precum s-a anuntat, nu au existat nici un fel de amortizari in cadrul acestui portofoliu in 2008", se mai arata in comunicatul Erste.

In pofida acestor efecte exceptionale, Erste Group se asteapta sa raporteze un profit anual net in 2008 de 860 milioane euro, subliniind capabilitatea modelului sau operational bazat pe retail banking de a genera profituri solide si sustenabile.

"In pofida unui trimestru al patrulea exceptional de dificil, aceste rezultate preliminare pun in evidenta baza solida a Erste Group. Ne bucuram de o buna finantare si suntem profitabili, si credem ca masurile pe care le-am luat pentru a intari managementul de risc si a reduce costurile, impreuna cu dedicatia si angajamentul de a oferi servicii fara rival celor peste 16 milioane de clienti ai nostri, ne asigura o buna pozitionare pentru a face fata oricaror provocari pe care 2009 le-ar putea aduce", a tinut sa precizeze directorul general al grupului Erste, Andreas Treichl.

Erste a dat 480 milioane euro din profit ca sa amortizeze partial fondul comercial din Romania

Consiliul Director a decis sa aloce incasarile din vanzarea operatiunilor de asigurari, amortizarii complete a fondului comercial aferent operatiunilor din Ucraina si Serbia, precum si amortizarii partiale a fondului comercial din Romania, pana la un cuantum de aproximativ 570 milioane euro (pre-impozitare).

"Avand in vedere deteriorarea mediului macroeconomic din lunile recente, Erste Group a decis in mod proactiv sa suplimenteze provizioanele de risc in cadrul tuturor subsidiarelor sale, rezultand in costuri de risc relative la media imprumuturilor catre clienti de aproape 90 puncte de baza pentru anul 2008, rezultand  un profit curat net de 860 milioane euro pentru anul 2008", se arata in comunicatul transmis de Erste, dupa intrunirea comitetului director al grupului.

Incluzant toate cele de mai sus si anterior anuntatei emisiuni de capital participativ, rata capitalului de rang I (tier 1) este asteptata sa atinga 7,2% la sfarsitul anului 2008.

"Erste Group continua sa ramana convins de oportunitatile de crestere economica superioara pe termen lung din Europa Centrala si de Est. Cu toate acestea, in urma unei revizii atente a activitatii, managementul a decis sa ajusteze planul de afaceri 2009 – 2011 pentru a reflecta impactul incetinirii cresterii economice mondiale asupra Austriei si asupra regiunii Europei Centrale si de Est in viitorul apropiat", se arata in comunicatul Erste.

Astfel, incasarile din vanzarea operatiunilor de asigurari de la inceputul anului 2008 au fost alocate amortizarii totale a fondului comercial achizitionat in cazul operatiunilor din Ucraina si Serbia (87 milioane euro), precum si partial pentru afacerea din Romania (480 milioane euro).

"Incluzand reducerea aditionala a fondului comercial si a valorii relatiilor cu clientela datorate vanzarii operatiunilor de asigurari (112 milioane euro), dar si amortizarea liniara a relatiilor cu clientela (69 milioane euro), precum si efectele datorate deprecierii monedei care nu au efect asupra contului de profit si pierdere (370 milioane euro), totalul activelor intangibile pentru BCR se va reduce cu mai mult de 1 miliard euro, pana la 2,7 miliarde euro la sfarsitul anului 2008", se mai arata in comunicatul Erste, care face referire la activele BCR inscrise in registrele de la Viena.

Erste Group Bank AG va publica rezultatele detaliate potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) vineri, 27 februarie 2009.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#erste, # profit, # bcr, # crestere , #stiri BCR