Erste: Profit trimestrial peste asteptari, de 260 milioane euro

Joi, 30 Iulie 2009, ora 10:09
1756 citiri
Erste: Profit trimestrial peste asteptari, de 260 milioane euro

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a inregistrat in al doilea trimestru al acestui an un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 260 milioane euro, in scadere cu 19% fata de acelasi interval din 2008, dar peste estimarile analistilor, arata rezultatele publicate joi, transmite NewsIn.

Analistii estimau, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, un profit net de 180 milioane euro pentru al doilea trimestru, in scadere cu 43,9% fata de aceeasi perioada din 2008, nivelul reprezentand media estimarilor a 13 analisti.

In trimestrul al doilea al anului trecut, grupul obtinuse un profit net de 321 milioane euro.

In prima jumatate a acestui an, profitul net al Erste Group Bank a fost de 492,1 milioane euro, in scadere cu 22,7% fata de primul semestru din 2008. Grupul afisase un profit net de 232,1 milioane euro pentru primele trei luni din acest an.

Provizioane de risc pentru imprumuturi si avansuri au ajuns in primul semestru din acest an la 892,1 milioane euro, in crestere cu 132,3%fata de aceeasi perioada din 2008. In trimestrul al doilea, provizioanele constiuite au insumat 521,9 milioane euro, fata de 370,2 milioane euro in trimestrul I.

"Constituirea de provizioane suplimentare a survenit pe fondul deteriorarii conditiilor macroeconomice si drept urmare a cresterii numarului de cazuri de neindeplinire a obligatiilor financiare, precum si a scaderii bonitatii clientilor", a explicat grupul, in comunicatul cu rezultatele financiare semestriale.

Costurile de risc au urcat mai ales ca urmare a deteriorarii calitatii portofoliilor pe pietele din Europa Centrala si de Est. Cea mai semnificativa majorare procentuala a costurilor de risc s-a inregistrat in Ucraina, insa in termeni absoluti, Romania a inregistrat cea mai mare crestere a costurilor de risc, de la 39 milioane euro in primul semestru din 2008 pana la 169,8 milioane euro in perioada ianuarie-iunie 2009.

"Comparatia este insa influentata de faptul ca in S1 2008 au avut loc eliberari de provizioane in valoare totala de 25 milioane euro (la BCR n.r.). Aceste provizioane fusesera constituite odata cu prima consolidare a bancii", arata raportul Erste.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Rata creditelor neperformante - calculata pe baza expunerii totale - s-a majorat de la 2,9% in ultimul trimestru din 2008 pana la 3,6% in primul semestru al acestui an, a precizat banca austriaca.

Profitul operational s-a majorat in primul semestru din 2009 cu 19,1%, la 1,78 miliarde euro, nivel record inregistrat de grupul austriac. In trimestrul al doilea, rezultatul operational a insumat 937,9 milioane euro.

Veniturile operationale au crescut cu 7%, pana la 3,74 miliarde euro, ca urmare a majorarii rezultatului din dobanzi cu 8,6%, la 2,5 miliarde euro, si a unui rezultat net din tranzactionare de 343,1 miliane euro, mai mare cu 86,1%.

In schimb, venitul net din comisioane a scazut in primul semestru cu 11,4% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 888,2 milioane euro, cea mai mare scadere (-22%) fiind inregistrata in domeniul operatiunilor cu valori mobiliare.

Cheltuielile administrative
au scazut in primul semestru cu 2,1%, pana la 1,96 miliarde euro.

Activele totale ale Erste au crescut in primul semestru cu 1,4%, pana la 204,2 miliarde euro, de la 201,4 miliarde euro la sfarsitul anului 2008.

"Circa 1,2 miliarde euro din aceasta valoare sunt efectul extinderii perimetrului de consolidare a bancii prin afilierea la Contractul de Cross-Garantare a casei de economii Sparkasse Kufstein", se arata in raportul Erste.

Rata solvabilitatii bancii a ajuns la 11,1% la jumatatea acestui an, fata de 10,1% la finalul anului trecut.

BCR, 15% din profitul Erste in S1

Cheltuielile cu personalul s-au redus in primul semestru cu 3,1%, la 1,12 miliarde euro, pe fondul scaderii numarului de angajati ai Erste cu 2,4% intre decembrie si iunie, pana la 51.388.

La grupul Banca Comerciala Romana (BCR), personalul a scazut in primul semestru cu 8,2%, de la 9.985 angajati in decembrie la 9.857 in martie si la 9.170 in iunie.

Erste a redus cel mai mult personalul in Ucraina, cu 15,9%, si in Slovacia, cu 9,8%.

In Europa Centrala si de Est, afacerile din Cehia ale Erste raman cele mai profitabile, banca raportand un profit net de 175,6 milioane euro pentru primul semestru.

Afacerile din Romania s-au clasat pe locul al doilea, cu un profit net de 74 milioane euro (15% din profitul net al Erste din primul semestru), urmate de cele din Ungaria (41,3 milioane euro). Singura afacere pe pierdere a Erste din estul Europei este cea din Ucraina, cu un rezultat negativ de 38,2 milioane euro in S1.

Activitatea din Romania avea in primul semestru cel mai bun raport cost/venit, de 43%.

"Criza economica isi produce din plin efectele asupra Europei Centrale si de Est. Desi situatia variaza de la tara la tara, declinul cererii de produse si servicii este numitorul comun. In pofida conditiilor economice care vor ramane dificile, noi credem ca scenariile dezastruoase pentru aceasta regiune nu au nici o fundamentare", a declarat directorul executiv al Erste Group Bank, Andreas Treichl.

Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti), iar potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de miercuri la Bursa din Viena, de 21,50 euro/actiune, capitalizarea grupului se ridica la 6,8 miliarde euro.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#erste, #profit, #bcr, #milioane, #euro , #stiri BCR